Blogolj!

A prágai kamara meglepetéseket tartogat

A Kamarai Napok (október 16–18.) közeledtével blogunk körbejárta a nemzetközi társintézményeket, hogy azok miként, milyen formában és hatékonysággal működnek. Úgy gondoljuk, hogy mindegyiknél találhatunk jó példákat, amelyeket célszerű a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamarának is átvennie. Meglepetésre leltünk Prágában.

A Prágai Kereskedelmi Kamara nem tekint vissza komoly múltra, hiszen csak 1994-ben alapították, de addigra nagyon komoly igény mutatkozott arra, hogy egy ilyen szervezet támogassa a kis- és közepes vállalkozások piaci tevékenységét Prágában és a Cseh Köztársaságban.

Erre a kamarára nem jellemző a kötelező tagság, és szolgáltatásait sem csak a tagvállalkozások részére nyújtja. Ráadásképpen szorosan együttműködik állami és magán szervezetekkel, többek közt a Prágai Városházával, a Cseh Kereskedelmi Kamarával, annak régiós és helyi tagozataival, valamint más külföldi kamarákkal is.

A szolgáltatásai közt megtalálható egy info pont a vállalkozásoknak, de figyelnek a kis- és közép vállalkozások minősítési rendszerére, nyújtanak pályázati tanácsadást, van békéltető testület, biztosítási tanácsadás, Czech Point rendszer, turisztikai adatbázis és foglalási rendszer tanácsadás is.

A kamarát számos szakmai tagozat alkotja: turizmus, közlekedés, EU és nemzetközi együttműködés, kis- és középvállalkozások, építőipar és területfejlesztés, kereskedelem. Az eredményes munkát pedig az garantálja, hogy a tagozatok mindegyike képviselteti magát a Prágai Városháza tanácsadó testületében.

A kamara számos különböző témájú projekt koordinátora volt az elmúlt években: az ,,Inter-alia” célja a szülési szabadság után a nők vissza integrálása a munkaerőpiacra, de ugyancsak foglalkoztak a börtönbüntetés letöltése után szabadultak társadalmi integrálásával is. Rengeteg energiát ölnek a kisvállalkozások és egyéni vállalkozók képzésébe (pénzügy, jog, informatika), amit különböző oktatási intézmények bevonásával intéznek. Egyenlő esély felzárkóztató programot is kezdtek start-up vállalkozások részére, de van nemzetközi közösség építés és tudástranszfer programjuk, miként egy minősítési rendszer program vállalkozások számára is.

A BKIK Kamarai Napok keretében rendezendő Ipar és Kereskedelem Napján október 18-án a Hungexpo B pavilonjában megismerhet, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara működését (1101 – Budapest, Albertirsai út 10.).

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/61471/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?