Blogolj!

Mestereket képez és vizsgáztat a BKIK

Kecskés István

Nem olyan régen készítettem interjút Kada-Szabó Évával, a világ legjobbjai közé tartozó fodrásszal, aki számtalan kitüntetést nyert el a pályája során. Amikor arról beszéltünk, hogy mire a legbüszkébb, akkor gondolkodás nélkül azt válaszolta, hogy a mester levelére – és valóban, az volt az egyetlen bekeretezett dokumentum, ami kint volt a falon. 

Ennek az írásnak presztizse van és csak az kaphatja meg, aki mestervizsgát tesz. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara foglalkozik a vizsgáztatással, a szervezet honlapja gyorsan a helyére is teszi, mit is jelent a „mester” meghatározás: 

a fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti.

Persze a mai mestervizsga már nem az, ami volt évtizedekkel ezelőtt, hiszen a kamara alkalmazkodott a modern kor követelményeihez, de a magas szakmai és etikai normák tudásáról most is számot kell adnia a vizsgázóknak. 

A BKIK azonban nemcsak számonkéri a tudást, hanem fel is készít a feladatra. A szervezet több szakmában is szervez tanfolyamokat, amelyek közül a cukrász, a fodrász, a kozmetikus, a pincér és a szakács a legnépszerűbb képzés. A tanfolyam elvégzése után a vizsga négy részből áll, gyakorlat, szakdolgozat, elmélet, valamint vállalkozási és pedagógia ismeretek. Ebből is látszik, hogy, aki teljesíti ezt a kihívást, valóban kiváló értője és művelője a szakmájának és büszkén rakhatja ki a falta a mesterlevelet. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/59778/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?