Blogolj!

A jövő az innovátorok kezében van

A Millenáris Startup Campus hivatalos megnyitóján a Magyar Állam a téma fontosságához méltó, magas szinten képviseltette magát. Glázer Tamás, a Millenáris nKft. ügyvezetője a felszólalók között köszönthette a miniszterelnök-helyettest, a Miniszterelnökséget vezető minisztert és az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát is.

Dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerint az életminőség úgy javítható tartósan, ha a Magyarországon előállított hozzáadott értéket növeljük. Ha csak másolunk, túlélhetünk, de nem leszünk nagyok. Ösztönözni kell a magyar kreativitás, hogy vállalkozások sarjadjanak belőle, amelyek idővel multinacionális cégekké nőhetnek. Ehhez az államtitkár szerint három dologra van szükség:

  • Legyen vállalkozói kultúra, amely a sajátos magyar észjárást az innováció felé tereli.
  • Legyen pénz, mert az edukáció és az ötletek bemutatása nem elég. A magyar állam 7 év alatt 360 milliárd forintot szán az innovációs ökoszisztéma fejlesztésére.
  • Legyen olyan inspiráló épített környezet, ahol jó alkotni.

Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint a feladat ma ugyanaz, mint Ganz Ábrahám idejében, vagy épp a rendszerváltáskor volt. A jövő most is azoké, akik másoknál tisztábban és korábban látják, a modern tudomány eredményeit a mindennapokban használható megoldásokká tudják lefordítani, majd erre vevőket is találnak.

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, a pénzügyi tárca vezetője szerint Magyarország és a régió előtt három kihívás áll: versenyképességi, demográfiai és biztonsági. A versenyképességet illetően az elmúlt évek növekedése bíztató volt, de a jelenlegi dinamikus növekedési pálya struktúrája miatt egy-másfél éven belül elérheti a korlátait. Ha nem találjuk meg az innovatív, termelékenységet növelő beruházásokat, akkor a tartalékok hamarosan kifulladhatnak. Büszkék vagyunk az ipari beruházásokra, de az emberi erőforrás az, amire alapvetően építenünk kell. Ma még nem mondhatjuk el, hogy a hazai hozzáadott érték növekedne, ezért keretet kell teremteni és kínálati oldali ösztönzést biztosítani a humán tőkének, amelyben még rejlenek tartalékok. Az oktatási rendszert és a munkaerőpiacot érintő változások mellett a miniszter utalást tett arra, hogy a startupokra vonatkozó jogszabályi környezetnek is módosulnia kell még.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/58589/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,innováció,Innovációs és Technológiai Minisztérium,millenáris startup campus,Pénzügyminisztérium,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?