Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Több mint 250 milliárd forint maradt a családoknál tavaly

Kálovics Tibor

Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar kormány az elmúlt évben 288 milliárd forintot hagyott a családoknál az elmúlt évben, ez 23 milliárddal több mint 2016-ban.

Fotó: zsebremegy.hu

A tárcavezető hozzátette, hogy ez a 288 milliárd forintos összeg több mint a hússzorosa annak az összegnek amelyet a 2002 és 2010 között hatalmon lévő kormányok az utolsó évükben adókedvezményként a családoknak adtak. 

Varga Mihály kiemelte, hogy a kisgyermekes családoknál évről-évre egyre több pénz marad és a keresetek emelkedésének köszönhetően, valamint a kétgyermekes családokat érintő kedvezmények miatt ez az összeg idén már a 310 milliárd forintot is elérheti. 

Az SZJA-bevallások adatai szerint a családi kedvezmények minden negyedik magyar magánszemélyt segítettek abban, hogy csökkentse az adóját, a pénzügyminiszter elmondása szerint ez azt jelenti, hogy 2011 és 2019 között  2250 milliárd forint  jut vissza a családokhoz adókedvezmény formájában. 

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormányváltás előtt 2010-ben még 12 milliárd forintot fordított az akkori kormány a családoknak szánt adókedvezményre, addig 2011 óta ez az összeg folyamatosan nő. 

A miniszter részletes adatokat is közölt nyilatkozatában: 2017-ben 288 milliárd forint maradt a családoknál a gyermekvállalás elismert költségeként, ez 23,5 milliárddal több mint egy évvel korábban. Az összeg 80 százalékával a személyi jövedelemadót csökkentették, a maradék összeggel pedig a járulékokat. Négy éve az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is levonható a családi kedvezmény, ennek köszönhetően tavaly 56 milliárd forintot takaríthattak meg összesen a családok. 

Varga Mihály megjegyezte, hogy az előző évben egy átlag kétgyermekes család 60 ezer forinttal költhetett többet gyermekére mint egy évvel korábban. Mivel a kétgyermekesek családi adókedvezménye 2016 és 2019 között megduplázódott (Jövőre már 40 ezer forint lesz.), így ez demográfiailag is hatékony lépés a tárcavezető szerint. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/58530/pics/lead_800x600.jpg
300 milliárd családi kedvezmény,családi adókedvezmény,családtámogatás,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?