Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Budapest vagy a Völgy?

Szerdán este tartották a régió legújabb és legnagyobb kreatív ipari központja, a Millenáris Startup Campus megnyitó rendezvényét, amelyen a kötetlen hangulat ellenére a startup-szektor komoly kérdéseiről is szó esett a hazai és nemzetközi sztárokat felsorakoztató panelbeszélgetéseken. Az egyik legaktuálisabb kérdés a budapesti és a régiós startup-ökoszisztéma helyzete volt.

Jasmína Henniová, a bécsi Pioneers közösségi vezetője felidézte, hogy hét éve még kis csapatként kezdtek háttértámogatást nyújtani az innovatív vállalkozóknak, most pedig a Pioneers Festival évről-évre 2500 embert csábít a Hofburgba, és olyan sok a régiós szereplő, hogy már fizikai képtelenség végiglátogatni őket. Ezzel együtt a regionális együttműködésben még több szinergialehetőséget lát, mint ami jelenleg a földrajzi közelség ellenére megvalósul. A régiós panaszkultúrában szerinte szintén komoly potenciál rejlik, ugyanis kitermeli a változtatni, tenni akaró emberek rétegét is, és kreatív megoldásokat szül a problémákra. Ezzel együtt jó lenne, ha a térség lakói kevesebbet aggódnának és nyitottabbak lennének a bukás elfogadására.

Több cég is azon dolgozik, hogy javuljon a hazai vállalkozói kultúra, a saját cég egyre több fiatal álma legyen, a vállalkozó szóról pedig kopjon le a rendszerváltást követően rátapadt negatív máz. Pistyur Veronika, a sikeres hazai startupok által alapított Bridge Budapest ügyvezetője szerint az infrastruktúra sokkal gyorsabban fejlődik, mint a gondolkodásmód, és mivel ez a régió egyik fő versenyhátránya, érthető a türelmetlenségük. Mindenesetre az általuk is elindított változások hatása lassan, de láthatóvá válik. Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője pedig azért küzd, hogy a nagyvállalatok meglássák a Magyarországban rejlő szellemi potenciált, és túllépjenek a szolgáltatóközpont-összeszerelőüzem koncepción. Szerinte Budapest három téren is kiemelkedő ajánlat:

  • az életminőség nagyon jó, sokszínű kulturális kínálattal és érdekes emberekkel találkozhat, aki ide költözik,
  • a pénz itt értékesebb, egy első körös befektetési összegből itt sokkal többet lehet megvalósítani, mint a Szilícium-völgyben,
  • egyre jobb a szakmai programok minősége.

Utóbbi ponthoz csatlakozva Csanak Gabriella a Microsoft Magyarország képviseletében elmondta, hogy az itt működő nagyvállalatok felelőssége is, hogy milyen rendezvényeket, prezentációkat hoznak ide, és hogyan támogatják a helyi startupokat.

Marvin Liao, az egyik legsikeresebb korai fázisú befektetői csoport, a 500 Startups San Francisco-i partnere, a Yahoo! korábbi felsővezetője is megerősítette, hogy Budapest gyönyörű hely és jó a költségstruktúra, kiegészítve azzal, hogy a magyarok angolnyelv-tudása is kiemelkedő. Az olyan beruházások, mint a Millenáris Startup Campus pedig képesek lehetnek fellendíteni az adott régió startup-közösségét, mint ahogy azt a párizsi Station F példáján is látni lehet.

Természetesen felmerültek Budapest negatívumai is. A régióban általában erős a technológiai tudás, jó mérnököket még megfizethető áron lehet toborozni, de a növekedéshez szükséges értékesítési és marketinges tudás hiánycikk – mondta Orosz Bálint, a Distinction egykori társalapítója, és tapasztalatait a tresoritos Szilágyi György is megerősítette. Fehér Gyula, az egyik legsikeresebb hazai startup, a Ustream alapítója szerint a kicsi piac és az általános olcsóság miatt nehéz gondolkodásmódot váltani, abból kiindulni, hogy sok embernek magas áron is tudunk értékesíteni. Részben ennek tulajdonítható, hogy a befektetői pénzek elköltésénél, a növekedési fázisban sokan elvéreznek. A prezis Halácsy Péter ehhez hozzátette, hogy hiányoznak a 300-500 fős vállalkozások, így az alapítók nem látnak maguk előtt nagyobb vállalati rendszereket. Ezen a ponton vetette fel a Turbine.AI képviseletében Szalay Kristóf Zsolt, hogy Amerikában sokkal több lehetőség van tanulni, fejlődni.

Abban a beszélgetők egyetértettek, hogy a Szilícium-völgyben gyűlnek össze a legjobb szakemberek, befektetők, bétatesztelők; a közösségi élet pezsgése és a rendelkezésre álló tudás páratlan, az ott töltött idő teljesen megváltoztatja az ember gondolkodásmódját, hozzáállását; cserébe az ottani lét nagyon költséges. Fehér Gyula szerint a Völgy megkerülhetetlen azoknak, akik bizonyos iparágakban dolgoznak, vagy valóban globális szereplővé szeretnének válni. Esetleg a feltörekvő Los Angeles, Boston vagy Texas válthatja majd ki, de még ehhez is idő kell. Halácsy Péter szintén komoly tanulásként élte meg a kint töltött időszakot, de úgy érzi, újra már nem nyitna ott irodát, a megfelelő tudás itt is rendelkezésre áll.

Mavin Liao helyiként azzal árnyalta a képet, hogy San Francisco maga egy élhetetlen város, viszont ott található a világ kockázati tőkéjének 50-60 százaléka, és ami ennél is fontosabb, a legtöbb olyan ember, aki már látott kis cégekből több száz, ezer, tízezer fős vállalkozásokat kinőni. Ilyen tapasztalata Európában szinte senkinek sincs. Ráadásul ha a Szilícium-völgyben megbuksz a startupoddal, a legrosszabb, ami történhet, hogy az IBM vagy a HP kínál neked egy évi 250.000 dollárt fizető állást.

A közönségből érkezett kérdésére a résztvevők az ázsiai lehetőségeket is körbejárták. Liao szerint Kína még kompetitívebb, mint az Egyesült Államok, a Ustream tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy megfelelő helyi partnerek nélkül lehetetlen bejutni bárkihez is. A termékhasználati szokások és a marketing is nagyon más, mint nálunk, ehhez képest a Szilícium-völgy is kisebb kulturális sokkot képvisel. Orosz Bálint előnyként megemlítette, hogy komoly lokalizációs tapasztalatokat lehet szerezni a térségben, ami versenyelőny lehet az angolul gondolkodó amerikai vállalatokkal szemben, de Kínát és az ázsiai-csendes-óceáni régiót ilyen szempontból is külön kell kezelni.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/58371/pics/lead_800x600.jpg
millenáris startup campus,startup
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?