Blogolj!

Matolcsy György szerint a V4 Európa gazdasági motorja

Kálovics Tibor

Matolcsy György jegybankelnök a az 56. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén Debrecenben kijelentette, hogy a V4-országok az európai gazdaság legfontosabb tényezői jelenleg.

Fotó: 24.hu

A jegybank elnök kiemelte a visegrádi országokkal kapcsolatban, hogy a térségben jelentősen csökkent a munkanélküliség, a monetáris politikát, gazdaságpolitikát és társadalmi politikát pedig évek óta rugalmasság jellemzi. 

Matolcsy György szerint ezeknek az országoknak szembe kell nézniük a demográfiai kihívásokkal, a felsőoktatást tovább kell zárkóztatni a nyugati színvonalhoz, valamint a vállalatoknak is a magas szintű termelésre kell ösztönözni a terület országait. 

Az MNB elnöke elmondta, hogy a visegrádi országok szerepe egyre inkább növekszik, mivel mára az európai integráció 6 százalékát adják a gazdaságban. (Ez korábban átlagosan 3 százalék volt.) 

Az elnök Debrecenben utalt arra, hogy a BMW gyára Győrben létesül és úgy gondolja, hogy ezzel eldőlt, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik. Kiemelte, hogy az elmúlt 8 év kormányzás hatásaként  kedvező politikai és a gazdaságpolitikai stabilitás, illetve a kedvező monetáris politika létesült hazánkban és ezek segítségével Magyarország felzárkózhat a nyugati országokhoz. 

Matolcsy György fenntartható felzárkózást említett beszédében, amelyben olyan 10 várost nevezett meg, amelynek fontos szerepe lehet a fejlődésben, de ez csak úgy valósulhat meg, ha ezek a települések összefognak. (Magyarországról Budapest mellett Debrecent említette.) 

Megemlítette, hogy 1335-ben, a visegrádi királytalálkozó évében még az arany, az ezüst és az ásványkincsek jelentették a gazdaságot, addig mára ezek szerepét a kreativitás, a tehetség és a szorgalom jelenti a siker kulcsát egy ország számára. 

Matolcsy György beszédében hangsúlyozta, hogy a V4-s régió 15-64 évesek foglalkoztatottsági rátája a legmagasabb az EU-ban, valamint itt a legalacsonyabb a fiatalok munkanélküliségi aránya. Ellenpéldaként a mediterrán államokat hozta fel. 

Az elnök szerint Magyarország számára lehetőséget jelent egy "új Eurázsia" kialakulása és a Via Carpathia észak-déli közlekedési hálózat kiépítését egy új selyemútnak nevezte. Ez a hálózat többek között Magyarországot, a Baltikumot és Lengyelországot érinti.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/58080/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?