Blogolj!

Bék(élt)e(tés) mindenek felett

Ragnar Volarus

Már biztosan előfordult önnel, hogy vásárolt valamit, majd a termékkel minőségbeli kifogása merült fel. Kiszakadt, elkopott, eltörött, tönkrement. Persze ha mindez már hosszú évek használata után történik, nincsen gond. De ha rövid idő, minimális használat után következik be mindez, akkor ez bizony dühítő. Szerencsére ilyenkor nem kell egyszerűen lenyelnünk a békát, van néhány lehetőségünk. Az sem ritka, hogy végül a Békéltető Testület lesz a megoldás. 

Most persze sokan legyintenek, veszett ügy. De nem így van. A számok azt bizonyítják, nagyon is jól működik a rendszer. A Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara által üzemeltetett Budapesti Békéltető Testület az elmúlt öt és fél évben több mint huszonötezer ingyenes eljárást folytatott le, hogy a fogyasztóük rendezni tudják vitás ügyüket egy kereskedővel. Ebből közel háromezer az idei első fél évben érkezett be a testülethez, amiből csaknem 2400 jogi esetet el is döntöttek. Emellett több mint kétezer fogyasztóvédelmi tanácsadást is tartott a BBT.

A Békéltető Testület a leggyakrabban kereskedelmi ügyekben döntött, ezt követik a mobiltelefon-, internet-előfizetések, parkolási bírságok, javító-karbantartó szolgáltatások miatti panaszok. Harmadik helyen a közszolgáltatásokkal (például: földgáz-, villamosenergia-szolgáltatás) összefüggő lezárt ügyek állnak, ezeket pedig a pénzügyi tárgyú ügyek követik, például a hallgatói hitel, a fogyasztói csoportok. A sor legvégén pedig az építőipari ügyek és az utazással összefüggő viták állnak.

Fotó: jaszbekeltetes.hu

- Tehát ami a fogyasztóvédelmi tendenciákat illeti, jól látszik, hogy a békéltetés betölti célját. Az első fél évében az összes lezárt ügy közel 70 százaléka rendeződött a BBT eljárásának köszönhetően egyezséggel – nyilatkozta a Magyar Időknek Baranovszky György elnök. Mint mondta, a pozitív eredményt erősíti, hogy a vállalkozások igen nagy arányban (73 százalék) önként eleget tettek a békéltető testületi ajánlásoknak, amely egyébként nem kötelező.

- Legyen szó akár a kis- és középvállalkozásokról, akár a nagy multikról, mindegyik vállalkozói kör számára fontos, hogy bíróságon kívül találjanak megoldást a fogyasztókkal fennálló vitás ügyekre. Számos olyan példát láttunk, amikor a panaszosnak nem volt igaza, később a vásárló megtartása érdekében a cégek mégis teljesítették az igényt – tette hozzá a BBT vezetője.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/56918/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Budapesti Békéltető Testület
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?