Blogolj!

Hét év alatt megduplázódott a magyarok mézfogyasztása

Kálovics Tibor

A méz népszerűsítésének köszönhetően több mint a kétszeresére nőtt a mézfogyasztás Magyarországon - mondta el az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Fotó: http://kaposvarmost.hu/

2010-ben egy átlagos magyar állampolgár 30 dekagramm mézet fogyasztott, ez a szám a tavalyi évre mér 80 gramm volt - derült ki Feldman Zsolt beszédéből a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján. Az államtitkár elmondta, hogy Nyugat-Európában ez még mindig kevésnek számítana, ám így is szép növekedést mutat az arány. Állítása szerint a magyar mézet leginkább a francia és olasz piacokon lehet értékesíteni. 

Magyarország minőségi mézgyártónak számít annál is inkább mert hazánk lépéseket tett afelé, hogy az Európai Unió megtegye a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ne szerepeljenek silány minőségű mézkészítmények a piacon. 

Feldman Zsolt beszédében kiemelte, hogy a méhészeknek a körülményekkel is meg kell küzdeniük köztük a klímával, a szélsőséges időjárással, valamint az állomány pusztulásával. Utóbbit szerinte a gazdák és a méhészek együttműködésével lehet valamennyire meggátolni. 

A Jászberényben tartott  31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozón több mint 200 termelő vesz részt saját kézműves termékeit bemutatva. Magyarországon jelenleg körülbelül húszezer méhész dolgozik, az éves méztermelés 15 és 30 ezer tonna között alakult. Az átlagos magyar mézfogyasztás 7-8 ezer tonna az elmúlt években. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/56546/pics/lead_800x600.jpg
méz,mezőgazdaság,méztermelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?