Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Erdély-központú a romániai fesztiválipar

Pintér M. Lajos

A négy fő fesztivál egyéni látogatónak száma 2017-ben meghaladta a 200 ezer főt: Kolozsvár, illetve Bonchida mellett Gernyeszeg, Marosvásárhely, Barcarozsnyó és Torockó is büszke lehet.

Az Untold nagyszínpada a kolozsvári stadionban. Fotó: wikipedia

Egyre tekintélyesebbek a bevételek, egyre biztatóbbak a nézőszámok – dübörög Erdélyben a fesztiválipar. Ez derül ki a maszol.ro érdekes és tanulságos friss összeállításából.

Körülbelül 100 millió lejes (azaz cirka 7 milliárd forintos) bevételt ért el tavaly az ország négy legnagyobb fesztiválja. A pénzügyminisztérium adatai szerint messze a legnagyobb szabású és a legsikeresebb rendezvény a kolozsvári Untold volt, 60 millió lejes bevétellel. A második helyet a konstancai Neversea érdemelte ki 18 millió lejes bevétellel, a dobogó legalsó fokára szintén erdélyi rendezvény, a napokban zajló bonchidai Electric Castle került, 11 millió lejjel. A kvartettbe a Bukarest-közeli Summer Well került még be, 8,4 millió lejjel.

A romániai fesztiválipar súlypontja egyértelműen Erdélyben van – fogalmaz a maszol.ro. A portál megemlíti, a fent felsorolt „gigászok” mellett a Regátban egyetlen egy, sok nézőt vonzó zenei fesztivál van, a Iași megyei After The Hills. Erdély ellenben egy sor további jelentős zenei rendezvény helyszíne: az Awake Gernyeszegen, a Vibe Marosvásárhelyen, a Rockstatdt Barcarozsnyón, a Double Rise pedig Torockón zajlik.

Ezek a bevételek tekintetében nem versenyezhetnek a négy naggyal, nézőszámuk azonban nem sokkal marad el azoké mögött. A tavalyi Double Rise-on 22 ezernél több látogató volt, idén 25 ezerre számítottak a szervezők, a Vibe pedig idén 34 ezer embert vonzott.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/55917/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,fesztivál,fesztiválipar,gazdaság,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?