Blogolj!

Zsabka Zsolt: Újra kell indítani a beruházásfejlesztési programot!

Dorogi László

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari tagozatának a közeljövőben a legfontosabb feladata az lesz, hogy csökkentse az építőipar kivitelezői kapacitáshiányát a fővárosban és nagyobb hangsúlyt fektessen a vállalkozásokkal történő kommunikációra.


Az építőipar egyre nagyobb és egyre fontosabb szerepet tölt be a magyar gazdaság életében. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál az adatnál, minthogy májusban az ágazat az egy évvel korábbihoz képest 15,1 százalékkal növelte termelését, ráadásul a tavalyi első öt hónaphoz képest 17 százalékos fellendülést könyvelhetett el, nemzetközi viszonylatban pedig a 2010-es átlaghoz képest 27,7 százalékkal nőtt a hazai ágazat termelése. A bővüléshez természetesen hozzájárultak a magyar kormány lakáspiacot támogató intézkedései is - mint az otthonteremtési program, vagy a kedvezményes lakásáfa -, így 2018-ban további növekedésre lehet számítani.

Az építőipari növekedés értelemszerűen Budapestet sem kerülheti el, ugyanakkor a fővárosi ágazati piacon az országos átlagnál jóval nagyobb a feszültség. Ez elsősorban a kivitelezői kapacitáshiányra vezethető vissza: csak 2018-ban 150-200 milliárd forint különbség rajzolódott ki a beruházói kereslet és a kivitelezői kapacitás között, ami mondani sem kell, hatalmas differencia. A feladat tehát adott, a lehető legkisebbre kell összecsukni a szétnyílt ollót és a tervek fel is vannak vázolva - többek között erről beszélgettünk Zsabka Zsolttal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari tagozatának elnök-jelöltjével.

Trendi szófordulattal élve hasít az építőipar és ettől jobb hírt aligha kaphatna a BKIK Ipari tagozata...

Ráadásul még több területen várható növekedés, gondolok itt a közúti és vasúti építkezésekre, az Egészséges Budapest program egészségügyi beruházásaira - ezek közvetlenül is érintik a Budapestet -, de mondhatnám a Modern Városok program beruházásait, amelyek közvetetten lesznek hatással a fővárosi építőiparra.

Tehát külön kell választanunk a budapesti és vidéki építőipart?

Budapest mindig speciális helyet foglal el, legyen szó bármilyen ágazatról.

Ami az építőipart illeti, itt az országos átlagnál jóval nagyobb a piaci feszültség, ez pedig a kivitelezői kapacitáshiányra vezethető vissza.

Az viszont ebből a szempontból jó hír, hogy az utóbbi időszakban szépen növekszik a magyar építőipar mobilitása és vidékről is egyre több kis- és középpvállalkozás érkezik Budapestre, ám ez még mindig nem elég, ráadásul a mobilitással új költségelemek jelennek meg a vállalkozások életében, hiszen elő kell teremteniük a szállítással, az utazással és a szállással járó költségeket.

Miben tud segíteni ezeknek a vállalkozásoknak a BKIK?

Mindenképpen foglalkoznunk kell a munkásszállások és a bérezés kérdéskörével. A kormány már eddig is segítette a vállalkozásokat különböző adókedvezményekkel és vállalkozáslétesítési kedvezményekkel, de azt szeretnénk, ha ezek a támogatások még szélesebb körben segítenék őket.

Az említett plusz költségelemekkel az építőipar egyértelműen fehéredni fog - ez a BKIK határozott célja is - ugyanakkor egy nagyon fontos, újabb megoldandó probléma előtt nyitja meg az utat: mindenképpen rendezni kell a bérszinteket.

Ahhoz, hogy el tudjuk mozdítani vidékről a vállalkozókat, értelemszerűen magasabb béreket kell biztosítanunk. Volt a kormánynak egy 20 milliárd forintos beruházási fejlesztési programja, amit áprilisban leállított, viszont ahhoz, hogy az építőipar kapacitását növelni tudjuk, a program újraindítására lenne szükség és ezt mi szorgalmazni is fogjuk.Ez önmagában még nem elég...

Való igaz. Az említett kapacitáshiány egyik oka az, hogy nagyon sok képzetlen segédmunkás dolgozik az ágazatban, a duális képzés pedig bár jó, jelenleg nem biztosít elegendő munkaerőt a mikro- és a kisvállalkozásoknak.

A BKIK célja olyan üzemközi, gyakorlati képzőhelyek kialakítása, ahol gyorsan ki lehet képezni a munkásokat kisebb szakmunkákra, de ami még ennél is fontosabb: azonnal el kell kezdeni a részszakmák betanítását.

Ez részben átmeneti megoldás lenne, mert ki tudnánk váltani a felmerülő szakemberhiány egy részét, részben pedig hosszútávú, hiszen akit átképezünk, az elkezd az adott szakmában dolgozni, tovább tud fejlődni, később esetleg a duális képzésben is részt tud venni.

Csakhogy arról hallani manapság, hogy egyre kevesebb a fiatal szakember az építőiparban.

Ez sajnos így van, ezért csaknem a nulláról kell újraindítanunk és átalakítanunk a pályaorinteációs gyakorlatunkat. Ahhoz, hogy az ágazatban megjelenjenek a fiatalok új programot kell indítanunk, amihez szerencsére a BKIK vezetése biztosítani fogja a megfelelő energiát és forrásokat egyaránt.

Ebben az esetben kiadványokra és szolgáltatásokra kell gondolnunk?

Igen, de nem csak az oktatás területén. A BKIK-nak rengeteg kiadványa és különböző szolgáltatása létezik, amelyekkel segítséget szeretnénk nyújtani vállalkozóinknak, de amelyek nem jutnak el a megfelelő emberekhez. Sajnos az elmúlt időszakban elveszett a bizalom irányunkba, de azon dolgozunk, hogy ezt visszaszerezzük.

Az elsődleges feladatunk nem más, mint hogy hidat képezzünk vállalkozóink és a politika között és eljuttassuk a vállalkozói igényeket a törvényalkotás felé. Ezt a munkát akkor tudjuk jól végezni, ha megfelelő információt kapunk a velünk kapcsolatban álló vállalkozásoktól.

Milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a vállalkozások?

Segítséget nyújtunk a GDPR-kommunikációban, segítünk alkalmazkodni az adó- és jogszabályváltozásokhoz, platformot fogunk teremteni arra, hogy a mikro- és kisvállalkozók találkozhassanak a multi cégekkel, ahol beszállítóvá válhatnak, ahol kedvezőbb feltételeket kaphatnak az együttműködésre. Az Ipari tagozat fel fogja keresni a főváros tulajdonában álló nagy cégeket annak érdekében, hogy a mi vállalkozóinkat segítsük munkához, partnerkapcsolathoz, esetleg megrendelésekhez.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/55770/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,építőipar,Zsabka Zsolt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?