Blogolj!

Dübörög az online gazdaságfehérítés

Pintér M. Lajos

Az éles indulás óta még csak két hét telt el, de a 22 ezer étel- és italautomata forgalma mellett már több mint egymillió számla adatait látja az adóhivatal.

Fotó: pixabay.com

Sikeresen mutatkozott be a két új, online gazdaságfehérítő rendszer – erről a pénzügyminiszter tájékoztatta az MTI-t.

Varga Mihály az első két hét eredményeit értékelve úgy fogalmazott, a 22 ezer étel- és italautomata forgalma mellett már több mint egymillió számla adatait látja az adóhivatal. Ezek alapján kijelenthető, hogy a július 1-jén indult két online szisztéma nemcsak a költségvetés bevételének növelésében, hanem a bürokráciacsökkentésben is jelentős előrelépést jelent.

Figyelemreméltó, hogy a július végéig tartó szankciómentes időszak ellenére július 10-ig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) amúgy nem bírságolja a mulasztást, ha a számlaadatok július 31-ig, utólag megérkeznek az adóhivatalhoz.

A miniszter szerint a beérkezett adatokból az már most kiolvasható, hogy a gazdaságfehérítés és a bürokráciacsökkentés mellett az önkéntes jogkövetésre is ösztönöz az online számla. Az a tanulság, hogy a számlákat szabályszerűen állítják ki, és nem utólag, valamikor a bevallási határnap környékén. Hozzátette: az étel- és italautomaták adóhivatali bekötése is jó hatással volt az adómorálra. Az automaták felügyeleti egységei eddig hárommilliárd forint forgalmat rögzítettek.

A NAV-hoz beérkező számla-, illetve automataadatok – kiegészítve többi között az online pénztárgép és az ekáer-rendszeren keresztül érkezőkkel – biztosítják a legmagasabb szintű kiválasztást az adóhivatal kockázatelemzőinek. A szakembereknek ugyanis csak a bevallásokat kell összehasonlítaniuk a beérkező adatokkal, így már valós időben ki lehet szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat vagy a gyanús céghálókat.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/55617/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság,gazdaságfehérítés,NAV,online számlázás,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?