Blogolj!

A fekete gazdaság még mindig tabutéma, pedig együtt élünk vele

A fekete gazdaság problémáját vették górcső alá a KKVHÁZ és a BKIK közös vitadélutánjának résztvevői hétfőn délután. Arra a konszenzusra jutottak, hogy jó irányba halad a magyar gazdaság, de van még bőven tennivaló.

Minden hónapban egyszer helyet biztosít a KKVHÁZ (Kis- és középvállalkozások virtuális kávéháza) és a BKIK közös vitaindító beszélgetéseinek a magyar gazdaság egyik ikonikus helyszíne, a Pénzügyminisztérium épülete. Júliusban, amolyan szezonnyitóként, egy különösen sokszor idézett és megosztó témát boncolgattak a rendezvényen megjelent vállalkozások képviselői: a vitadélután középpontjában ezúttal a fekete gazdaság állt.

Az elmúlt években jelentős, pozitív változásokon esett át a magyar gazdaság és a legfrissebb innovatív megoldások, mint az online számlarendszer bevezetése, vagy a NAV ügyfélbarátabb megközelítése is megerősíti a kormányzati célt, ami teljesen egyértelmű: a fekete gazdaság minél nagyobb fokú kifehérítése. A legnagyobb gondot még mindig az okozza, hogy tabu témának számít, mert tulajdonképpen összefügg a bűnözéssel és a korrupcióval, ahogy Gulyás József, a KKVHÁZ vezetője a vitadélután bevezetőjében fogalmazott, csak olyan forint fordítható korrupciós célra, ami még nem volt lekönyvelve. Éppen ezért továbbra sincs teljes körű megoldása a problémának, ezen csak a gazdaság valamennyi szereplőjének összefogása segíthet.

A fekete gazdasággal kapcsolatos legnagyobb, legambivalensebb kérdés az, hogy szükség van-e a teljes és gyökeres felszámolására, hiszen tulajdonképpen ez is hozzájárul egy ország GDP termeléséhez, ugyanakkor a fekete gazdaságban résztvevő vállalkozások által be nem fizetett adóforintokat előbb-utóbb mégis be kell fizetnie valakinek, csakhogy ezt nem az teszi meg, akinek a feladata lenne. Ahogy Fekete István, az Interim Vezető Szolgáltató Kft ügyvezetője fogalmazott, már a mindennapi életben is olyan borzasztóan nehéz döntéseket kell meghoznunk, mint hogy egy vásárlás után kérünk-e számlát, vagy sem. Üzleti szempontból legtöbbször egy képtelen helyzet alakul ki azon családi-, mikro-, kis- és középvállalkozások számára, akik nem kívánnak, nem tudnak, vagy nem akarnak részt venni a fekete gazdaságban.

A gazdaság ezen szegmense leginkább persze a mindenkori közszolgálatnak okoz gondot, mert mindig lesznek olyan szereplők, akiknek semmi nem elég és a tisztességes hasznon túl is több pénzt szeretnének bezsebelni, csakhogy a fekete gazdaság legnagyobb szenvedőalanyai, a kis- és középvállalkozások, kisebb szolgáltatók nem tudják azt a közterhet kitermelni, ami napjainkban egy vállalkozás vállára nehezedik, ezért két választásuk van: vagy ők is a törvénytelen eszközökhöz nyúlnak - sokszor csak olyan banális módszerekkel, mint egy számla jogcímének megváltoztatása-, vagy pedig lehúzzák a rolót. Gulyás József vitaindítójában elmondta, a fekete gazdaságnak is lehetnek különböző vetületei, mert létezik olyan, amikor valaki mindenkit legázolva magáévá akarja tenni a közvagyont, de olyanok is akadnak akik az életükért küzdve lépnek a törvénytelen útra.

Ahogy abban a vitadélután résztvevői is konszenzusra jutottak, a gazdaság fehérítése érdekében hatalmas szerepet játszik az oktatás, a család és a jó példa, mert ha ebben a tudatban neveljük fel a következő generációkat, lépésről lépésre javulhat a helyzet, de az már érdekes kérdés, hogy ezt a társadalmi szándékot ki fogja végrehajtani. Csuri Ferenc, a Kludi Szerelvények Kft ügyvezető igazgatója hozzátette, a feltételei változtak az utóbbi időszakban a fekete gazdaság felszámolásához, az emberi lélek viszont nem. Egyetértett abban, hogy a képzés és tudatformálás fontos szerepet játszik a gazdaság fehérítésében és az eredmények azt mutatják, jó úton járunk: a korábbi egyötödhöz képest ma már csak a GDP egyhatodát képezi a gazdaság ezen szegmense, ami azért még mindig jelentős hányad.

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/55373/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,fekete gazdaság,kkv,KKVHÁZ Budapest
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-07-10 15:43:09
A feketegazdaság a nagy népi összekacsintás, melyet a kommunizmusból örököltünk. Ne feledkezzünk meg a borravalóról, a hálapénzről sem. Doktor úr kártyával fizetném a hálapénzt, lehúzhatom? Pl.. A vízszerelő:ha számlát kér, ennyi, de csak egy hét múlva érek rá. Dehogy kérek számlát, sűrgős lenne! Jó, akkor megyek. Számtalan hasonló eset mindenki életében, tehát korrupt vagyok. Tudom, hogy ezen jövedelmek nem adóznak. Becsapom a társadalmat, mégsem tehetek semmit, hogyan tovább? Megoldhatatlan. Valahol a történelmünk során hatalmas erkölcsi törés történt, amikor a magántulajdon megszünt, hiánygazdaság volt, a felelősség elmosódott. Egy dolog lett fontos, a túlélés mindenáron. A polgári társadalom erkölcsi tartása eltünt. Így hatalmas pénzek vándorolnak-adózatlanul-egyik zsebből a másikba.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?