Blogolj!

A beszerzők már érzik az ipari forradalmat

A negyedik ipari forradalom – népszerű nevén az ipar 4.0 – legfőbb jellemzője a virtuális és fizikai világ összekapcsolódása. A digitalizáció, az automatizáció és a big data együttes alkalmazása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egyre növekvő hatékonysággal termeljenek. A KPMG szerint az évtized végére az egyes részterületek összesen akár 4.000 milliárd dolláros piacot is képviselhetnek majd. Noha egyes elemzések szerint Magyarországra csak lassabban gyűrűzik be a folyamat és elsősorban a multicégeket és azok beszállítóit érinti, vannak arra mutató jelek, hogy a kisebb vállalatok is nyitnak az új megoldások felé.

Az automatizációval kapcsolatos ipari megoldások iránt több mint 80%-kal nőtt az érdeklődés hazánkban az idei év első felében 2017 első félévéhez képest – derült ki a Táblázat.hu b2b online piactér legújabb felméréséből, amelyben a kategóriával kapcsolatos termékoldalak letöltéseit vizsgálták. Az automatizációhoz szorosan kapcsolódó hajtástechnikai megoldások iránt is hasonló mértékben nőtt az érdeklődés a vizsgált időszakban: ezeknek a termékoldalaknak az online látogatottsága 70%-kal, 19 000-re emelkedett az idei év első felében 2017. első félévéhez képest.

Az ipari beszerzésekre specializálódott online felületnek több mint 10.000 regisztrált beszerzője van, közülük naponta 6000 keresi fel az oldalt. 2017-ben 7,5%-kal, 14 milliárd forintra nőtt az oldalon bonyolított ajánlatkérések összértéke, melyekből a legújabb felmérés szerint egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az automatizációval kapcsolatos ipari megoldások. „Az ipar 4.0 Magyarországon is megkerülhetetlen, hiszen rohamosan nő az érdeklődés az automatizálási megoldások iránt. Olyannyira aktuális ez a trend, hogy júniusban új termékkategóriát kellett bevezetnünk az ipari automatizáláson belül, ez pedig a robottechnika volt. Itt főleg ipari robotokat gyártó, forgalmazó és robotrendszerek fejlesztését végző cégek termékei és szolgáltatásai szerepelnek” – mondja Solt Ádám, a Táblázat.hu ügyvezetője.

A CMS Wire elemzése szerint a negyedik ipari forradalomhoz szervesen kapcsolódó Internet of Things (IoT), azaz a dolgok internete területén is egyre fontosabb lesz a zöld és az alternatív energiaforrások alkalmazása. A prognózis szerint a nap-, a szél- és a geotermikus energia hamarosan megjelenik az IoT megoldásokban is. Hogy ez nem egy Magyarországtól még távol lévő, csupán az ipari nagyhatalmakat érintő trend, arra rávilágít a Táblázat.hu felmérése is: noha 2016-ban és 2017-ben nem volt számottevő változás a megújuló energia ipari hasznosítási megoldásai iránti érdeklődésben az online piactéren, addig idén júniusban 69%-os növekedést tapasztalt a cég a tavalyi év első félévéhez képest, amikor csak tizenháromezer látogatást regisztráltak, szemben az idei huszonkettőezerrel.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/55121/pics/lead_800x600.jpg
ipar 4.0 stratégia,Robot
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?