Blogolj!

Jelentősen nőtt a munkaerőköltség Magyarországon

Az Európai Bizottság első negyedéves jelentése alapján hazánkban nőtt a harmadik legmagasabb mértékben a munkaerőköltség.

Fotó: infoesztergom.hu

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága elkészítette a negyedéves jelentését. A munkaerőköltségi (LCI) index mérései alapján Magyarországon 9,8 százalékkal nőtt a munkaerő költsége az előző évi adatokhoz képest.

A növekedést hazánk úgy érte el, hogy a munkát terhelő adók és járulékok összköltsége 0,8 százalékkal csökkent, a bérek növekedése viszont képes volt ekkora változást előidézni.

Az EU-ban csak Románia (12,9 százalék) és Lettország (10,7 százalék) produkált jobb értékeket Magyarországnál. A lista utolsó három helyét Finnország, Portugália és Olaszország foglalja el.

Az LCI index indulása, vagyis 2012 óta Magyarországon a munkaerőköltség 133,7 százalékkal majdnem a duplájára növekedett, a bérköltség 144,5 százalékkal lett magasabb, az adóterhek viszont csak 97,6 százalékkal növekedtek. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hat évben a vállalatok által munkaerőköltségre elköltött összeg nagyobb része marad a munkavállalóknál. 

Címkék: munkahely
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/54292/pics/lead_800x600.jpg
munkahely
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?