A legkevesebbet keresőknek emelkedik legjobban a bére

Érdekes kutatás adatait adta közre a Fizetesek.hu szakportál. Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt öt évben az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező dolgozók bére nőtt a legjobban. A diplomás munkavállalók viszont még így is kétszer annyit keresnek.

2013-ban az általános iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók havi bruttó átlagfizetése még 146 ezer forint volt, 2018-ban pedig már bruttó 227 ezer forintot vihetnek haza. Ez öt év alatt 55 százalékos növekedés, ami a legmagasabb az összes végzettséget figyelembe véve.

A szakközépiskolát végzett munkavállalók az öt évvel ezelőtti bruttó 155 ezer forinthoz képest most átlag 233 ezret keresnek, ez pedig 50 százalékos növekedés. Az érettségivel és OKJ végzettséggel rendelkező dolgozók bére 45 százalékkal több: az előbbi csoport keresete a 2013-as 185 ezerről 270 ezerre, az utóbbiaké pedig bruttó 190 ezerről 280 ezerre nőtt.

A diplomás munkavállalóknál már ehhez képest alacsonyabb volt a növekedés: a főiskolát végzett dolgozók esetében 35 százalék, az egyetemi végzettségűeknél pedig 25 százalék. Igaz, mindkét csoport messze a legmagasabb átlagjövedelemmel rendelkezik: főiskolai diplomával jelenleg átlag 421 500 forintot lehet keresni, míg egyetemi végzettséggel 448 500 forintot. A kutatásból az is kiderült, hogy a pályakezdő diplomások többet keresnek, mint a több éve dolgozó érettségizett munkavállalók.

A friss adatokból kiderül az is, hogy a szakmai tapasztalat nélkül és általános iskolával 195 ezer forintot lehet keresni átlagosan; szakközépiskolával 216 ezret; érettségivel 240 ezret; OKJ papírral pedig 246 ezret; főiskolai diplomával pedig 332 ezer, egyetemi végzettséggel pedig 339 ezer forint az átlagos kezdőfizetés.

A legmagasabb mértékben egyébként szakmunkás pályakezdők bére nőtt: az ő esetükben 62 százalékos volt a növekedés 2013-hoz képest. De az érettségivel és OKJ-val rendelkező munkavállalók (53 százalék), valamint az alapfokú végzettségű dolgozók (48 százalék) bére is jelentősen nőtt.

Az Index információi szerint a kiskereskedelemben még mindig az Aldi és a Lidl adja a legjobb béreket. Hasonló tendencia figyelhető meg itt is, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek esetében. Azaz a kevesebbet keresők jobban jártak mostanában a béremeléseknél.

Ugyanakkor az Aldi már havi bruttó 812 ezerért keres regionális értékesítési vezetőket, ráadásul olyan gyakornoki programot indítanak, ahol bruttó havi 274 ezret lehet keresni. A kiskereskedelmi szektorban egyébként a német cégek, a Lidl, az Aldi és a Penny kínálják átlagosan a legjobb béreket.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/53271/pics/lead_800x600.jpeg
Aldi,béremelés,fizetesek.hu,Lidl,Penny
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?