Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Konferencia – józsefvárosi tapasztalatok a kis- és középvállalkozásokért

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) és az önkormányzatok kapcsolatát boncolgatta az a konferencia, amelyet a józsefvárosi H13 és Vállalkozásfejlesztési Központ szervezett a városrészben kedd délután.

Dr. Sára Botond a konferencián

A meghívottak között budapesti kerületek, megyei jogú városok, önkormányzati szövetségek, minisztériumok, kutatóhelyek, egyetemek, pénzintézetek szerepeltek, akik közül sokan éltek a lehetőséggel és részt vettek a tanácskozáson. A házigazda Zékány Zoltán volt, a H13 és Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója.

Ott volt a tanácskozás egyik fővédnöke, dr. Sára Botond Attila, Józsefváros alpolgármestere is, amely városrész élen jár a kkv-kal való együttműködésben, a kis- és középvállalkozások, illetve a mikróvállalkozások támogatásában, kerületi kötődéseik erősítésében. 

Az alpolgármester tájékoztatójában kiemelte, hogy a kormányzat felismerte a kis- és középvállalkozások jelentőségét a gazdaság erősítésében, ezért programjai nagyon is támogatják foglalkoztatottak hetven százalékának munkát adó szektort. A helyi önkormányzatoknak is az az érdeke, hogy bekapcsolódjanak a központi törekvések elősegítésébe, szélesítve a kkv-on keresztül a lakosságnak nyújtott szolgáltatások körét. Ez jó a lakosságnak, jó a vállalkozóknak és az önkormányzatnak egyaránt.

Sára Botond utalt rá, a vállalkozások józsefvárosi megtelepedése szempontjából a városrész fekvése kitűnő. Három metróvonal határolja, lényegében a belvároshoz tartozik. A 40 ezer fiatal ide jár egyetemre, egy részük itt is lakik, tehát jól felfogott érdek, hogy e hallgatóság tagjai közül minél többen vállalkozzanak, minél többen telepedjenek meg a Józsefvárosban. Ezért hozták létre annak idején az Inkubátorházat, a tanácskozást szervező H13 és Vállalkozásfejlesztési Központot. A kezdeti lépések megtétele után az innen elinduló vállalkozások minél többen a Józsefvárosban béreljenek kedvező feltételekkel önkormányzati üzlethelyiségeket, s ott folytassák közhasznú tevékenységüket.

A konferencia résztvevőinek egy csoportja

Itt különböző helyekről hitelekhez juthatnak, például a Széchenyi Program Budapest vagy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány forrásaiból, az önkormányzat pedig – hogy érezzék a fiatal vállalkozók, hogy nincsenek magukra hagyva – kamattámogatásban részítheti őket. A negyven év alatti vállalkozók, illetve a hölgyek által működtetett gazdasági egységek nagyobb kedvezményekben is részesülhetnek.

Sára Botond szólt arról, hogy Józsefvárosban folyamatos a kapcsolattartás a vállalkozókkal. Havonta egyszer személyesen találkoznak velük az Üzleti Klub keretében, illetve a számukra fontos információk online felületen jutnak el hozzájuk. A kapcsolattartás tehát szoros és rendszeres.

Sára Botond kiemelte azt is, hogy az önkormányzat számára fontos a helyi, kerületi vállalkozók foglalkoztatása. Alapvető kötelességüknek tartják ugyanis, hogy – a törvények betartása mellett – azok élhessenek a lehetőségekkel, akik itt fizetik az adót, akik munkája révén az önkormányzat kasszájába is több jut közfeladatai teljesítésére.

A beszélgetés során Gulyás József a KKVHÁZ képviseletében felvetette, hogyan lehetne növelni a fiatal vállalkozók kockázatvállalási kedvét? Sára Botond egyetértett azzal, hogy ez valóban erősítendő feladat. Erre van Józsefvárosban a már említett kamattámogatási program, amely nem olyan sok ugyan, de igénybevételével a fiatal vállalkozók mégis érzik, hogy nincsenek magukra hagyva a vállalkozásban. S ez a lélektani többlet is növeli a vállalkozói kedvet.

Sára Botond hangsúlyozta továbbá, komoly feladata az önkormányzatoknak megkönnyíteni a hozzájutást a kormányzat által biztosított programokhoz. Egyszerűsíteni kell a folyamatokat, minél inkább le kell építeni a bürokráciát, mert ezzel a kkv-ban amúgy is meglévő potenciált nagyon is fel lehet erősíteni, s az állam hatékonyabb működését lehet erősíteni.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/52654/pics/lead_800x600.jpg
H13 és Vállalkozásfejlesztési Központ,Kkv-k,KKVHÁZ Budapest,konferencia,Sára Botond,Zékány Zoltán
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?