Blogolj!

Sunyi jogalkotásra készül az Európai Bizottság

Nem fér a bőrében az Európai Bizottság. Az uniós szabályok sajátos hivatkozás alapján történő módosításával minden áron arra törekszik, hogy kiiktassa a bevándorlásellenes tagállamok vétójogát.

Olyan javaslatot készül benyújtani az Európai Bizottság, amelynek értelmében az uniós országok a jövőben minősített többségi szavazással felfüggeszthetnék a közösségi támogatások kifizetését az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető tagállamok, például Magyarország vagy Lengyelország esetében. Tehát nem teljes konszenzussal, ahogy a hetes cikkely esetében van, így a vétót, azaz a módosítástervezet elutasítását kiiktathatnák.

Mint a Financial Times hétfőn beszámolt róla, hogy a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés szerdán bemutatásra kerülő tervezete alapján anélkül függeszthetnék fel a kifizetéseket, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei károkat szenvednének. Névtelenséget kérő illetékesek szerint az érintett tagállamok ugyanis ebben az esetben sem mentesülnének befizetési kötelezettségeik alól, ami biztosítaná, hogy az agrártámogatások és a már megkezdett beruházások ne álljanak le.

A cikk szerint az uniós alapszerződés 322. cikkére hivatkoznának az új jogszabály megalkotása során, s így – a szerződés hetes cikkével ellentétben – nem lenne szükség egyhangúságra, és a pénzügyi támogatások felfüggesztését célzó eljárást csak az EU-tagok minősített többsége tudná megakadályozni azon társállamokkal szemben, amelyekben "a jogállamisági problémák veszélyeztetik az eredményes pénzgazdálkodást".

A javaslat miatt fokozódhat a feszültség az Európai Bizottság, illetve Lengyelország és Magyarország között – írja a Financial Times.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51956/pics/lead_800x600.jpg
322. cikk,Európai Bizottság,Financial Times
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?