Blogolj!

EU – A legnagyobb fejlesztési keretre törekszünk

A gazdasági felzárkózást nem az euróövezeti tagság, hanem a versenyképességet szem előtt tartó tagállami gazdaságpolitika befolyásolja érdemben – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Szófiában, az Ecofin Tanács informális ülésén.

Mint a szaktárca közleménye megállapítja, a konvergencia elősegítésének lehetséges módjairól szervezett tanácskozáson a miniszter elmondta: az euró bevezetése ugyan fontos gazdaságpolitikai lépés, de az érdemi felzárkózáshoz önmagában nem elengedő a közös fizetőeszköz bevezetése. Ezért a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) jövőjéről szóló viták során nem szabad csak az euró bevezetésre koncentrálni a még nem eurót használó tagállamok esetén. A konvergencia elősegítésében kulcsszerepet játszanak a versenyképességet szem előtt tartó tagállami gazdaságpolitikák. Ez azt jelenti, hogy a termelékenységet, a foglalkoztatást, a befektetés-ösztönzést és a modern technológiai fejlesztéseket segítő strukturális reformok tekintetében meg kell hagyni a tagállamok számára a mozgásteret.

A tárcavezető hozzátette: a magyar álláspont szerint a kohéziós politika bizonyította, hogy az Európai Unió egészében hatékony eszköz arra, hogy a fejlettségbeli különbségeket csökkentse az egyes régiók között. A kohéziós források fenntartása kiemelt cél Magyarország számára. Arra fogunk törekedni, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban a lehető legnagyobb fejlesztési keretet kapja hazánk – emelte ki. A versenyképességet támogató növekedésösztönző gazdaságpolitika mellett ugyanis az erős kohéziós politika szükséges ahhoz, hogy Európa keleti fele gazdaságilag felzárkózzon a nyugati országokhoz.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51898/pics/lead_800x600.jpg
Ecofin Tanács,euro,fejlesztés,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?