Blogolj!

Jelentősen javultak a foglalkoztatottsági mutatók

Nagymértékben nőtt a foglalkoztatottság 2018 első negyedévében, az egy évvel korábbihoz képest 67 ezerrel többen, azaz 4 millió 435 ezren dolgoznak Magyarországon a KSH ma reggeli gyorstájékoztatója szerint.

Mint a nemzetgazdasági tárca közleménye rámutat, 2010-hez képest 756 ezerrel több embernek van munkája hazánkban, ebből főként a kormány piacot támogató foglalkoztatáspolitikájának hatására 600 ezer munkahely a hazai versenyszférában jött létre. A munkanélküliség évtizedes mélyponton, továbbra is négy százalék alatt, 3,9 százalékon áll.

A hazai elsődleges munkaerőpiacon 125 ezerrel többen dolgoznak, miközben a közfoglalkoztatottak száma 42 ezer fővel, a külföldön dolgozók száma 15 ezer fővel csökkent, amely 21 százalékos, illetve 14 százalékos csökkenésnek felel meg.

Nyolc év alatt a foglalkoztatási ráta 54,1 százalékról 68,7 százalékra javult, ami 14,6 százalékpontos növekedésnek felel meg. Ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta pedig 11,8 százalékról 3,9 százalékra esett vissza, ami 7,9 százalékpontos csökkenés eredménye.

A munkanélküliségi ráta is bőven az uniós átlag alatt van, 2018 második hónapjában Németországgal együtt a harmadik legjobb mutatóval rendelkezünk EU-s viszonylatban.

A fiatalok foglalkoztatása is érdemben javult, míg a munkanélküliségi rátájuk nyolc éve 30 százalékhoz közelített, addig ez mára 11 százalék alá csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig már 30 százalékhoz közelít, mára közel 28 százalékra emelkedett.

A növekedést nagyban segítették a kormány által indított Munkahelyvédelmi Akció kedvezményei, az Ifjúsági garancia program, a hatéves bérmegállapodás és a további munkaerőpiac-élénkítő intézkedések. A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar munkaerő-piaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a minimálbérek érdemi emelésének, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51817/pics/lead_800x600.jpg
foglalkoztatás,Munkanélküliség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?