Blogolj!

Kevesebb EU-s forrást kaphat majd régiónk 2021-től

A vita természetesen még csak ezután következik, egyelőre semmi nem dőlt el. Az uniós szakemberek jelenlegi elképzelése szerint több tízmilliárd eurónyi uniós támogatást irányítanának át a 2021-2027-es uniós költségvetés drasztikusan módosuló szabályai miatt Lengyelország, Magyarország és Csehország felől a válság által erősen érintett dél-európai országok irányába - tudta meg a Financial Times, amely megszerezte a május 2-án megjelenő uniós költségvetési javaslat munkaanyagát.

A Portfilio.hu által közölt ismertetés szerint az átalakítások különösen nyugtalanítóak lehetnek Lengyelországnak és Magyarországnak amiatt a már múlt héten kiszivárgott fejlemény miatt, hogy először az EU történetében politikai (jogállamisági) feltételekhez kötik a támogatások kifizetését. Egy régiós diplomata ki is mondta a lapnak: a mi régiónk rovására gazdálkodik a szűkös forrásokkal az Európai Bizottság, azaz tényleg pénzt fog veszíteni a régiónk.

A lapértesülés szerint a pénzelosztás szabályait úgy változtatja majd az Európai Bizottság, hogy az végső soron forrásokat terel majd át Lengyelországtól, Magyarországtól, Csehországtól és a balti államoktól Olaszország, Görögország és egyes francia régiók felé. Ez egyfajta kompenzáció is azért, hogy az EU-csatlakozás után a kelet-közép-európai régió felzárkóztatási célja erősen csökkentette a dél-európai országok által elérhető források mennyiségét. Lengyelország a 2014-2020-as uniós ciklusban összesen 77 milliárd eurónyi Kohéziós Alapbeli EU-pénzt költhet, Magyarország 22 milliárdot, Szlovákia 14 milliárdot a 350 milliárdból.

Mindez csak felerősíti azokat a vitákat és feszültségeket, amik abból erednek, hogy a Brexit eleve költségvetési lyukat üt a büdzsén, és számos egyéb új célra is forrást kell találni. A lap szerint a költségvetésért felelős biztos azt mondta: 5-10%-os vágás szükséges a kohéziós támogatásoknál, és egy megszólaltatott kohéziós politikai szakértő szerint az elmúlt 30 év legkeményebb vitái jöhetnek 2021-től induló EU-s költségvetés elfogadása körül.

Az egyébként is szűkülő kohéziós kassza mellett egyértelműen bejön a forráselosztás szabályaiba az, hogy mely országok mennyi menekültet fogadtak be. A lap emlékeztet arra, hogy mind Emmanuel Macron francia elnök, mind Angela Merkel német kancellár támogatja az ilyen típusú pénzügyi támogatást, amivel Németország, illetve Svédország mindenképpen számíthat forrásokra.

A Bizottság azon is szigorít, hogy mely fejlesztések válnak jogosulttá EU-s támogatásra, ami összességében afelé vezet, hogy nőni fog a tagállamok által felhasználandó költségvetési támogatások összege (csökken az EU-s társfinanszírozás aránya, ami Magyarországon a mostani ciklus Operatív Programjainak döntő többségének 85%-os).

Jó hír mindezek mellett a régiónk országainak, hogy a Bizottság tervei szerint alsó és felső korlát közé szorítják azt, hogy a költségvetési alkudozások során az egyes országok mennyi pénzt veszthetnek mások javára, illetve mennyi pénzt nyerhetnek mások kárára.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51676/pics/lead_800x600.jpg
Európai Unió,Kohéziós Alap
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?