Blogolj!

Öt évig még Hernádi a MOL-főnök

A brutális profittermelés személyi garanciája továbbra is adott a Mol-nál. A cég igazgatósága ugyanis ismét Hernádi Zsoltot választotta az igazgatóság elnökévé 2023. április 30-ig – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Hernádi Zsolt 1999-től tagja a Mol igazgatóságának, 2001 óta elnök-vezérigazgatóként vezeti a társaságot.

A vállalatcsoport az évtized legmagasabb profitját produkálta tavaly: nettó eredménye elérte a 307 milliárd forintot (1,11 milliárd dollár), 18 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült éves jelentés szerint az értékesítés nettó árbevétele 4130,3 milliárd forint volt, az előző évi 3553 milliárd forint után.

Az Index hozzáteszi, Hernádi újraválasztása nem túl nagy meglepetés, tekintve, hogy a szocialisták alatt hozott, Molra szabott "lex Mol" óta még úgy se lehetne leváltani Hernádit, ha valaki megvenné Mol 75 százalékát. Praktikusan valószínűleg addig marad a vállalat élén, ameddig van hozzá kedve. 

2007-ben Bokros Lajos arról beszélt a Financial Timesnak, hogy a szocialisták egyértelműen a közérdek ellen hozták ezt a törvényt. Mindez csak a Hernádihoz hasonló oligarchákat védi, illetve azokat a politikusokat óvja, akik támogatást kapnak ezektől az oligarcháktól. Ezt ugye még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején jelentette ki Bokros. A közgazdasági szakember szavahihetőségét persze az idő nagy mértékben kikezdte, a választási kampány idején pedig különösen. Persze, ahogy eddig, ezen túl is jogában áll mindenkinek eldönteni, hallgat-e Bokros szavára vagy sem.

Emlékezetes, 2011-ben ügyészségi vizsgálat indult Horvátországban Hernádi Zsolt ellen, mivel 2008-2009 folyamán állítólag 10 millió eurót fizetett Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnöknek, hogy a MOL megszerezhesse az INA feletti irányítási jogot. 2013 szeptember végén a zágrábi bíróság elfogatóparancsot adott ki Hernádi ellen, aki az Interpol vörös körözési listájára is felkerült, s európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. A magyar bíróság megtagadta Hernádi Zsolt kiadatását. 2014. május 26-án a Fővárosi Törvényszék megszüntette az eljárást a hivatali vesztegetés miatti büntetőperben, a csalás és vagyoni hátrány okozása miatti vádak alól pedig felmentette.

Orbán Viktor tavaly nyáron egy rádióinterjúban a következőket mondta: „Nem emlékszünk már erre, vagy csak kevesen, mert régen volt, de ugye a Mol 25 százalékát úgy kellett visszavásárolnom, mondjuk úgy, hogy már félig az oroszok zsebéből, amiről sikerült megállapodnom végül is aztán a Putyin elnök úrral, tehát Magyarország megvédte a legnagyobb energiacégét. Ez egy nagy tett volt akkor.”

A Mol-részvények visszavásárlása a következőképen történt: már a Bajnai-kormány idején kivásárolták volna a Szurgutnyeftegazt, de a Fidesz akkor nem adta áldását az ügyletre, végül 2011-ben a Parlament jóváhagyta az üzletet. A kormány 1,88 milliárd euróért, azaz bő 500 milliárd forintért megállapodott az orosz céggel a 21,2 – tehát nem 25 – százalékos Mol-részvénycsomagról.

A tavalyi brutálisan magas profitból tehát az állam sem jár rosszul. Remélhetőleg Hernádi Zsolt személye a jövőben is garancia lesz arra, hogy a MOL jövedelmezősége a későbbiekben is a 2017-eshez hasonlóan alakul.  

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51525/pics/lead_800x600.jpg
brutális profit,Hernádi Zsolt,MOL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?