Blogolj!

BKIK: Nincs hiteles nyilvántartás a mulasztásokról

Jó hír a budapesti vállalkozóknak, akiknek ugyanis nincs okuk aggódniuk, ha eddig elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat. Ezt Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnöke mondta.

Csoltó Gábor

Mint az mfor.hu beszámolt róla, ez ugyan még nem egy kiforrott javaslat, csak a probléma beazonosításáról van szó. Mindenesetre nagy gondnak tartja, hogy nincs megbízható adat arról, valójában mennyi működő vállalkozás tevékenykedik Budapesten. A nyilvántartások között százezres különbség van, így csak annyit lehet tudni, hogy 200 és 300 ezer között van a számuk. Emiatt nehéz pontos számokkal dolgozni a kamara könyvelésében, mérlegében.

Csoltó utalt továbbá arra, hogy az évi 5000 forint nem akkora tétel, ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése, vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

A hatályos szabályozás szerint a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, amelyet a Nemzeti- Adó és Vámhivatal adók módjára hajt be. A kamarára vonatkozó speciális kitétel alapján a testület akkor is megkeresheti az adóhatóságot, ha a tartozás nem éri el a 10 ezer forintot, de meghaladja az 5000-et.

Arról nincs hiteles információ, hogy mekkora tartozás keletkezett az évek során az elmaradt díjfizetésekből. A vállalkozások számát több tízezertől százezerig terjedően becsülik, a be nem fizetett összeg pedig akár több milliárd forint is lehet.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51479/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Csoltó Gábor,nyilvántartás,regisztrációs díj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?