Blogolj!

Az ipar és az oktatás jövője is az együttműködés

„Ami kihívás a gazdaság számára, egyre inkább kihívás az oktatás számára is: képzett munkaerőre van szükség" – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné NGM helyettes államtitkár Debrecenben, a digitális szakképzési konferencián, amely az ipar és az oktatás együttműködéséről szólt.

Magyarország az ipar 4.0 stratégiával megalapozta az összehangolt tervezés lehetőségét a képzés területén is, írta közleményében a nemzetgazdasági tárca.

Az intézkedések között szerepel az ágazati készségtanácsok megalakítása, a minőségi technikusképzés bevezetése. Fontos továbbá a kötelező vállalati helyszíni továbbképzések, a gazdálkodók bevonása a képzésbe, illetve a tanulók bevonása a termelési folyamatokba. Utóbbi érdekében ágazati képzőközpontokat alakítanak ki.

Szükséges a duális képzés bővítése, amiben jelenleg középfokon 50 ezer diák vesz részt. Jó lenne, ha a nagyvállatok mellett egyre több kis- és közepes vállalkozás (kkv) is segítené a képzést.

Pölöskei Gáborné szerint fejleszteni kell a képzési tartalmakat (korszerű tankönyvek, digitális tartalmak, alap OKJ kialakítása), rugalmasabbá kell tenni a felnőttképzést (rövidebb, a vállalati igényekre gyorsan reagáló képzés), ki kell alakítani a munkaerő-előrejelző rendszert (online, naprakész információs bank létrehozása), és pályaorientációs portál fejlesztésével is vonzóvá kell tenni a szakképzést.

A pályaorientáció fontos eszközének nevezte az előadó a szakmák éjszakáját, amelynek keretében péntek éjjel 4500-nál több rendezvényt tartottak 166 településen.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51331/pics/lead_800x600.jpg
digitális szakképzés,duális szakképzés,ipar 4.0 stratégia,Pölöskei Gáborné
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?