Blogolj!

Megnyílt a 37. Construma építőipari szakkiállítás

Pestiesen szólva a sikeres választás után a magyarok építhetik tovább Magyarország soha el nem készülő, de mindig csinosodó, s napról napra kényelmesebbé váló „házát”. Hozzá jó anyagokat, megoldási javaslatokat kínál a 37. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás, amely szerdán nyílt meg Budapesten. A Hungexpo vásárközpontban 18 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket április 11. és 15. között.

(Fotó: Botár Gergely)

Lepsényi István államtitkár megnyitójában elmondta, hogy az építőipar Magyarország egyik fontos nemzetgazdasági ágazata. Tavaly az építőipar adta több mint az egyötödét a bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékos bővülésének, ráadásul a szektor 2017-ben 29,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest – írta az MTI.

Az építőiparban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 300 ezret, és az ágazat, a kiemelt állami beruházásoknak, a versenyszféra ipari létesítményeinek és a családok lakásépítéseinek köszönhetően továbbra is növekedési pályán van.

A versenyszféra beruházásai tavaly 6600 milliárd forintot értek el, és ezek is közrejátszottak abban, hogy az építőipar 2017-ben 2500 milliárd forintot teljesített. Kiemelte, az idén azt várják, hogy a szektor teljesítménye érje el a 3000 milliárd forintot.

Tavaly majdnem 40 ezerre emelkedett az építési engedélyek száma és 15 ezer lakás épült, idén pedig további bővülés várható.

Elhangzott, az építőiparban elért eredmények mögött a magyar gazdaság gyors ütemű növekedése áll, valamint a jó egyensúlyi helyzet és a kormány támogató intézkedései. Utóbbiak közül példaként említette az új építésű lakásoknál az 5 százalékos áfa-kulcsot és a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). Szólt arról is, hogy 2018. januárjáig mintegy 70 ezer csok-kedvezmény kérelmet fogadtak be, 190 milliárd forint értékben.

Lepsényi István felidézte a kormány és az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) között tavaly novemberben létrejött megállapodást, amelyre a szavai szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa. A megállapodás értelmében a kormány 3 év alatt 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad az építőipari vállalkozásoknak. A támogatások az ágazat átalakítását szolgálják, hogy a szektorban dolgozó vállalkozások korszerű technológiát alkalmazzanak. Az első kilenc vállalkozással már alá is írták a múlt hónapban a támogatásról szóló szerződéseket, 1,9 milliárd forint értékben - mutatott rá az államtitkár.

A megnyitót követően átadták a Construma díjakat: díjat kapott C-Belt Kft., a Geothermal Response Test Kft. az Icopal Kft., a Kamleithner Budapest Kft., a Mapei Kft., valamint a Siemens Zrt. és a Wolf Bavaria Hang és Tűz Kft.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/51097/pics/lead_800x600.jpg
Construma,Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVO,Lepsényi István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?