Blogolj!

A gazdasági adatok látványos fejlődést mutatnak

Az államadósság arányának folyamatos csökkentése és az államháztartás stabilitásának fenntartása jellemezte az elmúlt évek költségvetési politikáját.

Az államadósság aránya az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly még tovább, a GDP 73,6 százalékára csökkent, miközben az államháztartási hiány a kormányzati várakozásoknak megfelelően, a GDP 2 százalékában teljesült, írta a nemzetgazdasági tárca közleménye.

Míg a 2010-es kormányváltáskor a GDP-arányában 83 százalékos, emelkedő államadósság szinttel szembesült a polgári kormány, addig 2017-ben fennmaradt az adósságszint azóta tapasztalható csökkenő trendje. A tavalyi évben az Eximbank besorolásával együtt számított GDP-arányos államadósság a 2016-os 76 százalékos szintről 2017-ben 73,6 százalékra, a korábbi módszertan szerint 73,9 százalékról 71,7 százalékra mérséklődött. Tehát a magyar államadósság mértéke még úgy is csökkent, hogy az Eurostat kérésére az Eximbankot a KSH az államadósság részeként elszámolta. A magyar szakmai álláspont ugyanakkor változatlan, miszerint az Eximbank nem tekinthető besorolásra alkalmas tételnek.

Az államháztartási hiányról szólva Varga Mihály miniszter elmondta: 2017-ben a költségvetés 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számolt, amely végül a kormányzati várakozásoknak megfelelően 2 százalék lett, míg 2016-ra 1,7 százalékban teljesült. Ez szorosan illeszkedik az elmúlt időszak hiányadatainak sorába, hiszen azon túl, hogy 2013-ban végre kikerült Magyarország a szocialista-liberális kormányzás idején 2004-ben indított uniós túlzott hiány eljárás alól, az utóbbi években a hiány rendre érdemben a GDP 3 százaléka alatt maradt, biztosítva ezzel a stabil és kiszámítható államháztartást és befektető környezetet.

2010-hez képest 2018-ra gyakorlatilag megduplázódott a minimálbér (73.500 forintról 138.000 forintra) és a garantált bérminimum (89.500 forintról 180.500 forintra) összege. A polgári kormányzás alatt 750 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség pedig a 2010-es 11,8 százalékos szintről 3,8 százalékra esett vissza. Mindeközben a magyar gazdaság tartós növekedési fordulatba kapcsolt, aminek egyik bizonyítéka a tavalyi 4,2 százalékos GDP-bővülés. A csökkenő adósságráta és az alacsony hiány mellett ezek jelentik a 2010-2018 közötti kormányzati ciklus gazdaságpolitikai eredményeit, amit mindenképpen szem előtt kell tartani, különösen az országgyűlési választások közeledtével.

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/50749/pics/lead_800x600.jpg
államadósság,költségvetés,Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM),Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-04-04 17:33:30
Csak én nem látom a liberálbolsevikok ilyenkor szokásos kötözködését, a hazugságok tömkelegével "cáfolt" kiváló eredmények lebecsülését, a mocskolódások sorozatát ?
Lehet, hogy ebbe a - konkrét, látványos, kézzelfogható eredményeket felsoroló - beszámolóba mégsem olyan könnyű, és egyszerű belerúgni ?!
Bár, a kommunistáknál sosem lehet tudni !!!!
Ismert, hogy az ő politikai éleslátásukat véletlenül sem homályosítják el a tények.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?