Blogolj!

Startup: Tricikli mozgássérültek aktív mozgásának segítségére

A Stringbike Kft. kerekesszékhez kapcsolható handbike-jával (StringHandbike) a Várkert Bazárban megrendezett Startup Expón találkoztunk, ahol fejlesztésüket nagy érdeklődés övezte. A cég nemrég a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány küldöttségének tagjaként Lisszabonban járt, ahol szintén eredményes nemzetközi kapcsolatokra tettek szert. A tavalyi nagyon jó évük volt. Nyertek EU-s pályázatot, együttműködési megállapodásokat kötöttek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány startup versenyén pedig jól szerepeltek. Lisszabonon kívül bemutatkoztak számos európai kiállításon, rendezvényen és megkezdődött, illetve előkészítési fázisban van néhány külföldi országban való megjelenésük. Podonyi Jánossal, a cég üzleti kapcsolatokat fejlesztő igazgatójával beszélgettünk a speciális kerekesszékükről. 

 

Podonyi János bemutatja működés közben a handbike-ot az érdeklődőknek a Startup Expón a Várkert Bazárban

– Mit kell tudni erről a masináról?

– Alapvetően jelenleg is kerékpárgyártással foglalkozik a cég. Tavaly pedig bemutattuk a mozgássérült egyesületeknek az új fejlesztésünket, amely mozgássérültek számára használható handbike.

 

– Handbike, vagyis kézi hajtású bicikli…

– Igen. Ezzel az eszközzel a mozgássérült saját kerekes székét alakítjuk át triciklivé. Ha valaki 4-5 km/h sebességgel megy az utcán, ahogy a gyalogosok általában haladnak, akkor hagyományos módon használhatók a kerekesszékek. Ha ennél gyorsabban akar menni valaki, akkor fölcsatlakoztatja a kerekesszékre a handbike-ot, így 15-20 km/h sebességgel is el tud jutni a céljához.

 

– Hány kerekesszékes ember él közöttünk?

– A lakosság mintegy 0,5-1 százaléka, azaz Magyarországon közel 50-100 ezer ember. Ez a 0,5-1 százalékos arány gyakorlatilag világszinten is igaz. Ki lehet jelenteni, hogy fejlesztésünk nagyon sok embert érint.

 

– Érezték az igényt, hogy szükség van a fejlesztésre?

– Igen. Különösen azok esetében, akik egészségesen születtek és később szorultak a mozgáshoz segédeszközre. A mozgássérültek egy része – mint tudjuk – születésétől fogva kerekesszékes, mások pedig betegség vagy baleset révén jutottak erre a sorsra. Utóbbiak számára a legnehezebb elfogadni ezt a helyzetet, s ők azok, akik a legintenzívebben keresik az aktív mozgásukat segítő berendezéseket, az önálló élet lehetőségeit. Ez a Handbike nagyon is jól hozzá tud járulni, hogy valaki aktív, önálló életet tudjon élni, miközben az egészségét is hosszú távon meg tudja őrizni. Sőt, a handbike hajtása sok esetben még javítani is tud az egészségi állapoton.

 

– Mi a megoldás lényege?

– A megoldás nagyon sok előnyt átörökít az eredeti termékről, a bicikliről. A racsni helyett ugyanazt a német ipari szabadonfutót használjuk, mint a kerékpároknál, ami nagyon finom, nagyon halk működést tesz lehetővé. A hajtásban ugyanazt a nagysűrűségű polietilén zsinórt használjuk, ami a bicikliknél évek óta bizonyított.

 

– Vannak a piacon láncos hajtású handbike-ok is. Mi az Önök megoldásának a különlegessége?

– Itt a körkörös mozgás helyet toló-húzó mozgással hajtjuk az eszközt. Ebből adódik az egyik nagy előnye. A mozgássérültek közt nagyon sokan vannak, akik azért mert kötött a váll-, a könyökízületük, esetleg a mell-vagy hátizmok nem elég erősek, a teljes körkörös mozgást nem tudják a karjukkal végrehajtani. Ezzel a különleges toló-húzó mozgással szinte bárki képes lehet az StringHandbike-ot hajtani, ezáltal jóval több mozgássérült számára tesszük lehetővé a mozgást.

 

– Mennyire elterjedt ez?

– Egy évvel ezelőtt mutattuk be a mozgássérült egyesületek tagjainak, nagyon pozitív a visszajelzéseink vannak. Jelenleg dolgozunk azon, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő  (NEAK, régi nevén: OEP) támogatotti listára is fel tudjunk kerülni.

 

– Mennyi az ára?

– A világpiaci ára 750 ezer forint, azaz 2000 Euro + áfa környékén alakul. Az áfa mértéke ugye országonként változik. Szeretnénk segíteni, hogy minél több magyar mozgássérült számára legyen elérhető ez az életminőséget javító eszköz, ezért számukra 2018-ban egy bevezető ajánlatot alakítottunk ki. Magyar mozgássérült egyesületek és tagjaik számára az idei évben több, mint 50% bevezető kedvezménnyel, 280.000 Ft+ áfa áron tesszük elérhetővé az eszközt, amihez ráadásul kamatmentes hitel ajánlatot is tudunk kapcsolni.

 

– Szponzorokat is keresnek!

– Igen. A NEAK-finanszírozás listájára felkerülni hosszú, több éves folyamat lehet. Jelenleg egy ehhez hasonló modellt dolgoztunk ki. Ebben 100.000 Ft körüli önrészt a felhasználó fizet, mint a NEAK-os rendszer esetében, a fennmaradó összeget pedig valamilyen támogatásból finanszírozhatnának, amit a későbbiekben az egészségbiztosító térít majd meg. Amíg nem tudunk fölkerülni az államilag támogatott eszközök listájára, addig keressük a támogatókat, akik segíteni tudnák egy-egy kerekesszékes társunk önálló életvitelét, rehabilitációját.

 

– Vannak jelentkezők?

– Több eszközünk talált már gazdára ilyen támogatási program keretében. Jelenleg is több céggel tárgyalunk, amelyek ezt a Társadalmi Felelősségvállalási programjukba beillesztenék. A befektetőket továbbra is várjuk, mert az érdeklődőlista az eszközre már közel húsz fősre bővült.

 

– Hogy kerültek ide a startup expóra, a Várkert Bazárban lévő kiállításra?

A megjelenési lehetőséget a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 7. Be Smart startup versenyén szereztük. A zsűri úgy ítélte, hogy cégünk újítása  mindenképpen hasznos lehet. A Közalapítványtól már nagyon sok segítséget kaptunk korábban is. Tavaly, az 5. Be Smart versenyük nyerteseként a Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day rendezvényen mutatkozhattunk be. Legutóbb, néhány hete Lisszabonban jártunk velük egy küldöttséggel, a Be Smart! – Smart City konferencián és üzleti fórumon, ott is sikerült kapcsolatokat építenünk. A mai startup kiállítás is kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, már sikerült néhány olyan emberrel találkoznom, akikkel a későbbiekben együtt fogunk tudni működni.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/50693/pics/lead_800x600.jpg
Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány,Handbike,Mozgássérültek,Podonyi János,Startup Expó,Várkert Bazár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?