Blogolj!

Meghalt a kanadai-magyar aranyember, Peter Munk

A magyar születésű kanadai üzletember csak két nappal élte túl barátját, Demján Sándort. Peter Munk sokféle üzletbe belevágott mire a bukások közepette elérte, hogy hatalmas vagyona legyen.

Munk Péter 1927-ben született Budapesten, és életét csak annak köszönheti, hogy ő is felkerült a híres Kasztner-vonatra, amelyet nácik pénzért cserébe Svájcba engedtek Auschwitz helyett.

1948-ban tanulóvízummal érkezett Kanadába, 1952-ben villamosmérnökként végzett a Torontói Egyetemen. Közben megpróbált különböző módokon megélni, de végül nem karácsonyfa-árusításból és dohányszüretelésből szerezte vagyonát. Évtizedekkel később is dicsérte új hazáját, hogy befogadták, és származása helyett csak személyét nézték – pedig kezdetben még a nyelvet sem beszélte.

Kétszer házasodott meg, az első apósától kapott 3 ezer dollárból egy skandináv bútorokat importáló céget hozott létre. A Clairtone nevű vállalat ezután magas színvonalú hangtechnikát, később televíziókat kezdett gyártani. Azonban a növekvő veszteségek és a több millió dolláros befektetésének megtérülése miatt új-Skócia kormánya kipenderítette őt társával együtt, sőt még bírósági eljárást is indítottak ellene.

Megvetették személyét az üzleti körök, de nem adta fel. A Fidzsi-szigeteken hozott létre szállodákat, cégének a csúcson 54 üdülőhelye volt Ausztráliában és a Csendes-óceán déli részén. 1981-ben eladta, 100 millió dollárt kaszált. Közben Egyiptomban is be akart ruházni a piramisok mellett, de Szadat egyiptomi elnök kitáncolt az üzletből: Munk pert indított és végül nyert a Nemzetközi Bíróságon.

1980-ban előbb az olajba fektetett, majd váltott aranybányászatra. A Barrick Gold nak ma évi 9 milliárd dolláros (2600 milliárd forintos) forgalommal bír, Argentínától Zambiáig vannak bányáik, és azok egy ideig még nem is fognak kimerülni: kétmilliárd tonna aranyuk lehet még a földben.

Aktív volt a térségünkben is, elsősorban a balliberális körökkel épített ki jó kapcsolatokat: a rendszerváltás után Andrew Sarlóssal, Mark Palmer amerikai nagykövettel és a nemrég elhunyt Demján Sándorral együtt megalapította a Central European Development Corporationt. Részt vett a Westend City Centerhez kapcsolódó beruházásban is Magyarországon, a Balkánon pedig a Kotori-öbölben fejlesztett – ez utóbbi eredményét másfél éve adta el.

Habár luxusra is szívesen költött – például 40 méter hosszú jachtja volt –, de mellette jótékonykodott, igyekezett visszaadni Kanadának a befogadásért cserébe: támogatta az oktatást, az egészségügyet, csak a torontói kórháznak három részletben 143 millió dollárt adományozott 2006 és 2017 között.  

Címkék: Munk Péter
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/50552/pics/lead_800x600.jpg
Munk Péter
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?