Blogolj!

A garázsüzemtől a világpiacra termelő cégig – egy paprikás történet

A rendszerváltás óta működnek, de mostanra egyre nehezebb a csökkenő munkanélküliség mellett fizikai munkásokat találniuk. Ebben nyújt segítséget a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a rajtuk keresztül elérhető támogatási lehetőségekkel.

 – 1989-ben négyen alakítottuk a garázsomban a céget. A tanítványoknak szerettünk volna egy kis bérkiegészítést nyújtani. Akkor 1200 kilogramm paprikát dolgoztunk fel, tavaly már 1400 tonnát – fogalmazott Szokol Lajos, aki nemcsak a fűszerpaprikával foglalkozó Rubin Kft-t és az egyik helyi sportegyesületet vezeti, hanem a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke is egyben.

Ma a cég paprikáját használják a Michelin-csillagos Onyx étteremben, sőt az ő paprikamagolajukkal főzött tavaly Széll Tamás is a Bocuse d'Or-on. Döntően a húsipar beszállítói, de az elmúlt években már a lakossági piacra is dolgoznak. A magyar paprikát tartják a legjobbnak, de komoly versenyt támaszt a kínai, egyrészt feleannyiba kerül még szállítással együtt is, mint hazai társa, másrészt az onnan érkező termény sem feltétlenül rossz minőségű. Szokolék azonban főleg Csongrád megyéből, Szeged, Hódmezővásárhely környékéről szerzik be a paprikát, de kapcsolatban állnak kisalföldi biotermelővel is. A fűszerpaprika megtermelése hektáronként 1-1,5 millió forintba kerül, eredménye 10-12 ezer kilogramm nyers paprika. Egy kilogramm fűszerpaprikához 6-7 kilogramm is kell nyers paprikából, és 10 kg magból készül egy liter paprikamagolaj.

Üzemüket folyamatosan korszerűsítik, saját laboratóriumuk van, ami nem megszokott a piacon, viszont egy-egy nemzetközi vitában igen hasznos, hiszen 70 százalékban külföldön adják el a termékeiket.

– A munkaerőpiaci helyzet? Az tragikus! – mondja Szokol a saját szemszögéből. Jelenleg ötven fő dolgozik náluk, de most azonnal fel tudnának venni még hat embert fizikai munkára. Ezért is örülnek, hogy négy ember foglalkoztatására nyertek el támogatást GINOP-os és TOP-os forrásokból a Szegedi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának segítségével – összesen mintegy hatmillió forintot használhatnak fel.

Az említett TOP foglalkoztatási programok népszerűsítésének apropóján roadshow keretében látogatott el az üzembe a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A munkáltatói fórumsorozattal kiegészített rendezvény a megyei gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködési programra hívja fel a figyelmet, amelynek köszönhetően mintegy 2800 munkahelyet tudnak teremteni 2020 végéig a megyében.

– Az elmúlt hónapokban bővült a foglalkoztatást elősegítő programok sora Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által finanszírozott foglalkoztatási paktummal. A korábbi hasonló célú programokhoz képest változást jelent, hogy megjelennek olyan szervezetek, amelyek eddig nem vettek részt a foglalkoztatás elősegítésében, mint a helyi és megyei önkormányzatok, vagy a civil szervezetek. A célunk az, hogy minél hatékonyabban segítsük a foglalkoztatók és a munkavállalók egymásra találását.  – fogalmazott Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott. A 2014-2020-as uniós ciklusban mintegy 25 milliárd forint jut a megyében foglalkoztatási célokra, ebből béreket, járulékokat, képzéseket támogatnak.

Azonban hozzátette, hogy mára olyan alacsonnyá vált az álláskeresők száma a Szegedi járásban, sőt egész Csongrád megyében, hogy az szinte „idilli állapotot feltételez, azaz, aki dolgoznia kíván, munkát akar találni, az tud is. Nem túlzás azt mondani, hogy munkaerőhiányról beszélhetünk”. Korábban ezek bizonyos szakmákhoz kapcsolódtak, ma viszont már a fizikai munkától a diplomát igénylő állásokig mindenhol van betöltetlen álláshely  Csongrád megyében, és az itt működő vállalkozásoknál. 

Fotó: szerző

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/50393/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?