Blogolj!

Budapest Európa szakmai fővárosa lesz a versenyben

„Ha szereted a munkádat, akkor egész életedben egy percet sem kell dolgoznod” – idézte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke saját nagyapjának bölcs mondását azon a rendezvényen, amelyen szeptember 26-28-án megrendezésre kerülő szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkills versenyt jelentették be. Ráadásul a közép-kelet-európai régióból elsőként rendezi meg hazánk a nagy jelentőségű eseményt.  

Ezekben a napokban Budapest Európa szakmai fővárosa lesz, emelte ki

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: az idei EuroSkills versenyen Európa 28 országát képviselve a legfelkészültebb 600 fiatal szakember méri össze tudását, 6 szakmai csoportban. Ezek: építési- és épülettechnológiák, gépjárműipar és logisztika, gyártási és mérnöki technológiák, információs és a kommunikációs technológiák, kreatív művészetek és divat, és a szociális és személyi szolgáltatások.

A tárcavezető elmondta: a verseny megrendezésének lehetősége komoly nemzetközi elismerése annak a munkának, amelyet az elmúlt években a hazai szakképzés rendszerének fejlesztéséért a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzett.

Az eddigi, többéves munka során a legfontosabb cél, hogy korszerű, világszínvonalú képzést és vonzó munkalehetőséget kínáló szakképzési rendszerünk legyen. Mindezekre tekintettel a kormány már 2013-ban döntött arról, hogy 6 milliárd forinttal támogatja az esemény megvalósítását, amelynek megrendezési jogát 2014-ben nyertük el.

Varga Mihály aláhúzta: az EuroSkills verseny igen jó alkalom arra, hogy minél több magyar fiatal figyelmét hívjuk fel a szakmatanulás, a szakember-életpálya és a duális szakképzésben való részvétel előnyeire, illetve minél több vállalatot és vállalkozást vonjunk be a szakképzés fejlesztésébe. Mindemellett a megmérettetés révén nemzetközi szintű megjelenési lehetőséget is kapnak a hazai ipar képviselői.

A miniszter kiemelte, Magyarország versenyképességének erősítéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett, piacképes, a gazdaság igényeinek megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalók biztosítása. A kormány célja, hogy tovább erősítse a duális képzést, illetve bővítse a vállalati képzési helyek számát.

Cél, hogy a következő években, 2022-ig negyven százalékkal emelkedjen a vállalatoknál meglévő képzési helyek a száma.

A miniszter elmondta, hogy a EuroSkills verseny szponzorai között számos világ- és nagyvállalat mellett a hazai vállalatok és vállalkozások is képviseltetik magukat, amelyek képviselői jelen voltak a szerdai fórumon. Az esemény szponzorai: a DMG Mori, az Audi Hungária, a Festo Kft., a KITE Zrt, a Mercedes Benz és a Siemens Zrt. Az előkelő lista mutatja, hogy a magyarországi vállalkozások is elkötelezettek a modern magyar szakképzés megvalósításában.

 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?