Blogolj!

BREAKING! Eladják a Telenort!

Nem babra megy a játék: négy ország szolgáltatójától válik meg a norvég cég.

A Telenor megállapodást kötött közép-kelet-európai leányvállalatai eladásáról a PPF Csoport részére 2,8 milliárd euró áron – jelentette be a Telenor. Ez azt jelenti, hogy a norvég cég megválik magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóitól, valamint eladják a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót is. Mindez 9 millió ügyfelet és 3500 dolgozót érint.

Kiemelték, hogy a említett leányvállalatok a Telenor Csoport árbevételéhez mintegy 11,8 milliárd norvég koronával járultak hozzá – ez a teljes cégcsoport bevételeinek 9 százalékát jelenti.

„A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot. A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok,” – magyarázta nyilatkozatában Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója.

A két cég megállapodott arról is, hogy a vételárat halasztva fizetik ki, azaz a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben juttat el a norvégoknak a vásárló.

A Telenor a térségben 1994-ben jelent meg, amikor a Pannon GSM-et felvásárolták. 1996-ban elindították a mobilszolgáltatásaikat Montenegróban, 2006-ban felvásárolták a szerb Mobi 063 szolgáltatót, majd Bulgáriában 2013-ban vették meg a Globult.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/50132/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?