Blogolj!

Hasznosuljon jobban a gazdag magyar szellemi kapacitás!

Ha kiváló magyar ötletek nem elvesznek, hanem hasznos termékekké, szolgáltatásokká alakulnak át, akkor ez nagymértékben segíti Budapest, s az egész ország gazdaságának fejlődését – mondta egyebek mellett dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Blogstarnak adott nyilatkozatában egy minapi gazdasági konferencián, amelyet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) rendezett. Az eseményen különdíjakat, elismeréseket adtak át a BVK Be Smart versenye női legjobbjainak. Bagdy Gábort kérdeztük.

– Mit jelent Budapest számára egy vállalkozásfejlesztési fórum?

– Nagyon büszkék lehetünk a fővárosunkra, hiszen az utóbbi hét évben a legtöbb területen dinamikusan előre törtünk. Az Economic Intelligence Unit kimutatása szerint, az 55-ről a 36. helyre léptünk előre a kétszáz vizsgált főváros között. Ezen belül persze vannak erősségeink és gyengeségeink.

– A gazdasági ismeretekben inkább az utóbbi kategóriába tartozunk…

– Így van, ez nem tagadható. A gazdasági ötletesség, az innováció olyan terület, amelynek hathatósabb fejlesztése dinamikusabbá tudja tenni a gazdaságot. A kisvállalkozások, a startupok ezért rendkívül fontosak. Nekünk, magyaroknak mindig rendkívül jó ötleteink vannak, elég csak Nobel-díjasaink számára utalni, ám ezekből az ötletekből a legtöbb esetben mégsem lesznek termékek. Ezt a folyamatot kell segíteni. Ha a gazdag magyar szellemi kapacitásból származó kiváló ötletek nem elvesznek, hanem strukturálva termékekké, szolgáltatásokká alakulnak át, akkor ez nagymértékben segítené Budapest, ezen keresztül az ország gazdasági növekedését.

– Mit tesz ebben a főváros?

– Szeretné elfoglalni a helyét ebben a fejlesztő munkában. Kisebb-nagyobb lépésekkel szeretnénk segíteni a vállalkozásokat, a startupokat. A női vállalkozóra jellemző például, hogy nagyon ötletgazdagok, de nehezebben tudnak végig menni egy hosszú, nehéz megvalósítási úton. Ehhez igyekszünk segítséget adni nekik, aminek remélhetőleg örülnek. Ez a fővárosnak, a magyar gazdaságnak nagy előnyére szolgálhat.

– Ezért hozta létre a főváros a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt is?

– Igen, a főváros részéről ez a közalapítvány a főszereplő, ez az a szervezet, amely a fővárosi vezetés gondolatait a gyakorlatban megvalósítja. Nagyon fontos szerepet töltenek be abban, hogy a kisvállalkozások, a startupok eljuthassanak nemzetközi konferenciákra, hogy minél több versenyt rendezzünk számukra. A versenyek győzteseit aztán különböző innovációs fórumokra a világ számos tájára kivisszük. Itt további sikereket érhetnek el, újabb üzletfelekre bukkanhatnak. E kapcsolati háló alkalmas külföldi befektetők bevonására is. Ezen kis lépések révén, egymást segítve komoly eredményeket lehet elérni.

– Sokan mondják, hogy Budapest gazdasága nélkül az ország gazdasága is kisebb teljesítményre lenne képes.

– Sajnos a politikai vitákban gyakran fölmerül, hogy Budapest és a vidék között mintha bizonyos ellentét feszülne. Gazdaságilag nézve ez egy – nyugodtan mondhatjuk – butaság. Valójában Magyarország kis ország, nyitott gazdaság, amelyban erős főváros nélkül a vidék sem fejlődhet. Ugyanakkor Budapest fejlődése kimerül, ha nem tudjuk ezt a vidékkel együtt fejleszteni, s a Budapestre betérő nemzetközi befektetők utána vidéken nem találják meg a nekik legkedvezőbb bázist, ahol tovább növekedhetnek. A vidék és a főváros tekintetében nagyon szoros egymásrautaltságról van szó. Az együttműködéssel mindenki jól jár. Ha látszólagos ellentéteket generálunk, akkor mindenki vesztes lesz. Úgy mondhatnánk, ahogy miniszterelnök úr is utalt rá: nincs sikeres Magyarország sikeres Budapest nélkül és nincs sikeres Budapest sikeres Magyarország nélkül.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/49808/pics/lead_800x600.jpg
Bagdy Gábor,Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány,Economic Intelligence Unit,startup
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?