Blogolj!

Bürokráciacsökkentés: a NAV helyettünk dolgozik

Egy hét alatt már több mint 220 ezren nézték meg adóbevallási tervezetüket.

A péntek reggeli adatok szerint 83 ezren már el is küldték a bevallásukat.

A küldők több mint 58 százaléka, mintegy 70 ezren módosítás nélkül fogadta el az adóhivatal által összeállított tervezetet. A bürokráciacsökkentés mérföldköve az, hogy a magánszemélyeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el az adóbevallás tervezetét. Annak az 5 millió magánszemélynek ugyanis, akinek a NAV ezt elkészítette, mindenképpen lesz érvényes bevallása.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára vasárnap az MTI-nek elmondta azt is, hogy a magánszemélyek több mint 80 százalékának lényegében semmit nem kell tennie, mert a bevallási tervezetük valamennyi adatukat pontosan rögzíti, és a fizetési egyenlegük is nulla. Így ha nem kell kiegészíteniük a tervezetüket, akkor csak az egy százalékos nyilatkozatokat kell kitölteniük.

A hivatal által elkészített tervezeteket azoknak kell kiegészíteniük, akiknek olyan adataik vannak, amelyekről nem tud az adóhatóság. Ilyen lehet például a bérbeadásból, ingatlanértékesítésből származó jövedelem vagy az elsőházas kedvezmény, amelyről a munkáltatónak nem nyilatkozott a hitvestárs.

Akinek van ügyfélkapuja, az egy kattintással éri el a bevallási tervezetét, akinek nincs, az vagy rászán öt percet és május 20-ig nyit egyet, vagy március 19-ig kéri az adóhivataltól a postázást.

Péntekig már 485 ezren kérték a NAV-tól, hogy postán küldjék el nekik a személyi jövedelemadó bevallásuk tervezetét. A népszerűségi lista élén továbbra is az SMS áll: a kérelmek 70 százaléka SMS-ben jött. Azoknak, akiknek van ügyfélkapujuk, a NAV kérelmük ellenére sem postázza a bevallást, hiszen ők a lehető legegyszerűbb módon, online - akár okostelefonon is - egyetlen kattintással elérik tervezetüket. Erről azonnal értesíti ügyfeleit a hivatal, SMS esetén pár órán belül válaszüzenetet küld.

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/49757/pics/lead_800x600.jpg
adóbevallás,NAV,sms,Tállai András
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-13 17:57:19
Most éppen az jutott eszembe, hogy a liberálbolsevikok annak idején milyen jót humorizáltak a söralátét nagyságú adóbevallási íven. Most, - hogy már tulajdonképpen az sem kell egy SZJA kitöltéséhez - bezzeg hallgatnak, lapítanak, mint sz.... a fűben.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?