Blogolj!

Egyetemi inspiráció: növeljük a fiatalok vállalkozó kedvét

Az innováció további fejlesztése érdekében a Budapesti Gazdasági Egyetemmel ma írt alá együttműködési megállapodást a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A Semmelweis Egyetem innovációs központja után ez a második felsőoktatási intézmény, amellyel szintén a tudásfejlesztés eredményesebbé tétele a cél.

Prof. Dr. Heidrich Balázs és Szalai Piroska aláírja a dokumentumot

Az együttműködésre nagy szükség van, mert a magyar frissdiplomások vállalkozási hajlandósága nemzetközi összehasonlításban alacsony. A legfrissebb adatok szerint, a hazai felsőoktatásban tanuló fiatalok közel 90 százaléka alkalmazottként képzeli el a jövőjét a diplomaszerzést követően, a vállalkozói kedv pedig folyamatosan csökken, és jelenleg 6 százalék alatti. A vállalkozási hajlandóság növelésének érdekében szükség van a hazai felsőoktatási intézmények jelentősebb szerepvállalására, a szektorban szereplők gondolkodásmódjának alapvető megváltoztatására, inspirációra, valamint az üzleti szféra és az oktatási intézmények szakmai együttműködésére.

„Magyarország hatodik legnagyobb hallgatói létszámú egyetemeként a gyakorlatorientált képzés mellett nagy hangsúlyt helyezünk az inspirációra és a szemléletformálásra, amelyek jelentős mértékben képesek fokozni a fiatalok vállalkozási hajlandóságát. Meggyőződésem, hogy az együttműködés aláírásával létrejövő szakmai programok révén hozzájárulunk ahhoz, hogy a frissdiplomások minél nagyobb számban munkahelyteremtőként jelenjenek meg a hazai munkaerőpiacon” – emelte ki Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

„Budapest erőssége regionális szinten az innováció. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, az ország egyetlen Európai Uniós minősített üzleti innovációs centruma, a főváros megbízásából immár 25 éve foglalkozik vállalkozásfejlesztéssel. Fontosnak tartjuk, hogy partnerként működjünk együtt a legszínvonalasabb felsőoktatási intézményekkel az üzleti innováció térnyerésének elősegítésében, és abban, hogy az új generáció megfelelő képzést és inspirációt kapjon a vállalkozások létrehozásához és sikeres működtetéséhez” – tette hozzá Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

 

Több fővárosi kerület is társa a közalapítványnak a vállalkozások fejlesztésében. Legelső partnerük Józsefváros volt, aztán Újbuda üzleti klubja kapcsolódott a rendszerhez, legfrissebben pedig a budapesti XVII. kerület, Rákosmente döntött úgy, hogy inkubátorházat indít. A szakemberek bíznak abban, hogy további városrészek csatlakoznak majd a közös munkához.

Az új innovációs bázisok, a startupok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar foglalkoztatási adatok szépen alakulnak, húzta alá Szalai Piroska. Nőnap előtt különösen figyelemre méltó KSH-adat, hogy 2017-ben először nőtt kétmillió fölé (2.004.100 fő) a női foglalkoztatottak száma Magyarországon. 2010-ben, amikor az egyik legmélyebb pontján volt a munkaerőpiac, akkor még csak 1 millió 740 ezren dolgoztak a szebbik nem képviselői. A nyolc év alatt elért 264 ezres bővülés nagyon jelentősnek mondható.

Budapesten a munkanélküliségi ráta 2017-ben 2,9 százalékra csökkent. Ismeretes, hogy öt százalékos munkanélküliségi szint alatt már teljes foglalkoztatásról beszélhetünk. A fővárosban a 20 és 64 év közötti korcsoport – férfiak, nők együtt – már 2016-ban elérte az 75 százalékos határt, amely az Európai Unió 2020-ra előirányzott, országos szintű célkitűzése. Idén Magyarországon számos megye és több régiónk is elérte a 75 százalékos határt.        

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/49575/pics/lead_800x600.jpg
Budapesti Gazdasági Egyetem,Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány,Prof. Dr. Heidrich Balázs,Semmelweis Egyetem Innovációs Központja,Szalai Piroska
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?