Blogolj!

Százezer idősebb embert tanít netezni az állam

Bármennyire is szeretném rábeszélni idős édesanyámat az internetezésre, nem akar kötélnek állni. Pedig látja, hogy milyen praktikus, örül annak, ha gyorsan sokféle információhoz lehet jutni, a szenvedélyes keresztrejtvény-fejtéséhez bizony jól jönne, de a benne ágaskodó félelmet nem tudja legyűrni. Más gyerek biztosan ügyesebben érvel nálam.

Fotó: Botár Gergely

Mindenesetre tény, hogy az induló idősügyi infokommunikációs program keretében az idén százezer 65 év feletti polgár szerezheti meg a számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket vagy mélyítheti el tudását tizenkétszer kétórás időkeretben. A kormány óriási összeget, 1,2 milliárd forintot fordít a képzésre. Mindezt Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztosa jelentette be, írja az MTI.

A mindannyiunk életét gyökeresen megváltoztató digitalizáció új lehetőségével az a kormányzat célja, hogy ebből mindenki minél több előnyt emelhessen át a maga életébe. Az elmúlt években komoly, több esetben az uniós ütemterveknél is gyorsabb infrastruktúrafejlesztés zajlott Magyarországon, az internet áfá-jának 27-ről öt százalékra csökkenésével estek az előfizetési díjak, emellett számos olyan program indult, amelyekkel a felhasználói ismereteket terjesztik.  Mindezek eredményeként a 79 százalékos uniós átlag fölé emelkedett Magyarországon az internet-felhasználók aránya, ugyanakkor a kormányzat folytatja az internetezők körébe való belépéshez szükséges ismeretek oktatását végző programok támogatását. Magyarországnak jó esélye van az elsők között alkalmazni az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiát.

Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos kiemelte: az uniós tagállamok közül Magyarországon kezdtek kormányzati szinten foglalkozni azzal, miként részesülhetnének az idősek is minél nagyobb számban és mértékben az informatika vívmányaiból. Elhangzott, napjainkban a polgárok 19 százaléka idősebb 65 évnél, de 2030-ra ez az arány 25 százalékig emelkedhet.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/49245/pics/lead_800x600.jpg
Deutsch Tamás,Digitális Jólét Program,Idősek,internet,Jeneiné Rubovszky Csilla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?