Blogolj!

Magyarország éllovas a régióban

Az adatok önmagukért beszélnek, hatalmas fejlődésen ment át az ország 2017-ben. 1995 óta soha nem látott értékű, 6440 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Magyarországon a tavalyi év során, amely 16,7 százalékos bővülést jelent a korábbi évhez képest.

A növekedést az Otthonteremtési Programnak köszönhetően felfutó lakásépítések, illetve a hatéves bér- és adómegállapodás keretében 2017-től 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs is támogatta. 2010 óta a bruttó állóeszköz-beruházások több mint 30 százalékkal növekedtek az országban, ezzel Magyarország a régióban éllovasnak számít, írja a nemzetgazdasági tárca közleménye.

A kiugró tavalyi növekedést a negyedik negyedévben létrejött 2295 milliárd forint értékű összberuházás is nagymértékben segítette, amelynek közel kétharmadát a vállalati fejlesztések teszik ki. Különösen kedvező, hogy a 19 ágazat közül 18-ban dinamikus növekedést regisztráltak, valamint, hogy a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházási aktivitása 7,3 százalékkal emelkedett a tavalyi év egészében.

A nagyvállalatok tekintetében az elmúlt időszakban bejelentett számos nagy volumenű – főleg az autóipart és a beszállítói hálózatot érintő – fejlesztés fokozatos felfutása várható a következő időszakban, míg a kis- és középvállalkozások esetében az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező üzleti klíma mellett az uniós források felgyorsított kifizetése is támogatja a beruházások további bővülését.

A 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs a legalacsonyabb az EU-ban, ösztönözve mind az újonnan érkező cégek beruházási döntéseit, mind a már országba települt vállalatok tervezett kapacitásbővítéseit. A dinamikus beruházás-bővülés középtávon is megerősíti Magyarország kedvező gazdasági kilátásait, ugyanis a fejlesztések a kapacitások kiépülése után, a termelés beindulását követően is támogatják majd a konjunktúrát.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/49242/pics/lead_800x600.jpg
9 százalékos társasági adó,hatéves bérmegállapodás,Otthonteremtési Program
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?