Blogolj!

Idegenvezetők nélkül kevésbé virágzik Budapest turizmusa

Hamarosan kezdetét veszi a budapesti turisztikai szezon. Ennek nyitó eseménye az Idegenvezető Világnapja, amely e héten lesz csütörtöktől vasárnapig. 2003 óta a BKIK Idegenvezető Továbbképző Központja szervezi ezt az eseményt, amelyről Bornemisza Miklóst, a BKIK Turizmus és Vendéglátás Osztályának elnökét kérdeztük.

Miért fontos az önök számára, hogy részt vegyenek az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett eseménysorozaton?

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ évek óta remekül foglalkozik a főváros turizmusával. A BKIK – együttműködési megállapodás keretén belül – segít abban, hogy a szakma minél inkább hangot kapjon, s minél nagyobb figyelem irányuljon az idegenforgalmi szakemberekre.

 A szakma az üzletek, kereskedők, vállalkozók érdekeinek a képviseletét jelenti vagy csak az idegenvezetőkét?

Jelenti a turizmussal érintett körzetek kereskedőinek, üzleti érdekeltségeinek képviseletét is. Az idegenvezetők azonban a legkisebb vállalkozásokat képviselik, hiszen ők általában egyéni, egyszemélyes vállalkozásként dolgoznak, akiknek az érdekeit szintén képviselni kell. Az ő tiszteletükre meg kell emlékezni arról a tudásmennyiségről, amit felhalmoznak és hétről hétre átadnak az utasoknak. Az együttműködés egyik fő formája az Idegenvezetők Világnapjának a rendezvénysorozata, amely nemzetközi kezdeményezésre indult el, s 27 éve Magyarországon is megrendezésre kerül. 2003 óta pedig a BKIK főszervezésében. Öt éve állapodtunk meg a főváros fesztiválközpontjával, hogy a rendezvényt közösen szervezzük. Csatlakozott hozzánk a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és nagyon sokan mások a BKV-tól kezdve az egészen kis boltokig.

 

Mire ez a széleskörű konszenzus?

Nagy az egyetértés abban, hogy kell egy olyan nap, amikor megkülönböztetett módon odafigyelünk a szakmára, s minden lehetséges eszközzel megpróbálunk teret, megjelenési lehetőséget adni az idegenvezetők számára. Szeretnénk bemutatni a nyilvánosságnak, hogy milyen komoly munka folyik az idegenvezetők háza táján.

 

Fontos az, hogy az idegenvezetők ráirányítsák a turisták szemét a budapesti, a magyarországi értékekre?

Az idegenvezető nem más, mint a szakmánk diplomatája. Ők találkoznak ugyanis legelőször az érkező utasokkal, s legutoljára, a búcsúztatásnál is ők vannak jelen. Az idegenvezető egymagában áll szemben 20-40 emberrel, tehát nagyon meg kell gondolnia, pontosan mit mond és hogyan mondja. Rengeteg kérdés érkezik hozzájuk az utasok részéről, amelyekre nehéz célirányosan készülni. Az idegenvezetőknek ezért az élet minden területének részleteivel is tisztában kell lennie. Amit a kormány, Budapest vezetése a turizmus stratégiája terén megfogalmaz, azt a kollégáknak is meg kell ismerniük. Csak azt mondhatják el a munkatársaink ugyanis, ami a fővárosi turisztika érdekeit képviseli. Ezen információknak naprakész, korrekt információknak kell lenniük. Az idegenvezetőn is múlik, hogy a Budapestre ellátogatott turista hogyan érzi magát, s vissza akar-e ide térni fővárosunkba. A legmesszebb menő odafigyelés az alapja ennek a munkának.

 

Az idei programokról itt tájékozódhat: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/48815/pics/lead_800x600.jpg
Bornemisza Miklós,Budapest,Idegenvezetők Világnapja 2018,turizmus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?