Blogolj!

Növekedési pályán a gazdaság – magasabb lakossági életszínvonal

Az ipar, az építőipar, a beruházások, a szolgáltatások és a fogyasztás is jól szolgálta a gazdasági növekedést, amely stabil és széles alapokon nyugszik. Az agrárium volt az egyetlen szektor, amely – a rossz időjárás miatt – gyengébben teljesített – mondta Hornung Ágnes államtitkár reggel az M1 csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva azt mondta, tavaly a magyar gazdaság magasabb növekedési pályára állt, ami a kormány és a szociális partnerek által 2016-ban aláírt járulékcsökkentéssel egybekötött bérmegállapodásnak köszönhető.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán kiemelte, a stabil és gyors gazdasági növekedés azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika, így a magyar emberek életszínvonala érdemben javulni tudott.

A KSH adatai szerint a tavalyi év negyedik negyedévében 4,4 százalékkal, 2017 egészében pedig 4 százalékkal nőtt a gazdaság. 2017-ben hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2016-ban, ráadásul ebből kettő az utolsó negyedévben esett ki. Az ezeket a hatásokat figyelembe vevő, uniós összehasonlítások alapjául is szolgáló növekedési adatok még kedvezőbb képet mutatnak. Eszerint tavaly 4,2 százalékkal, az utolsó negyedévben 4,8 százalékkal növekedett a GDP. Időben visszatekintve is kiemelkedő teljesítmény ez, amit jól jelez, hogy a KSH 2005 óta, azaz 12 éve nem mért ennél nagyobb mértékű bővülést.

A kedvező hatások a magyar háztartások számára is kézzelfoghatóak. A 12,8 százalékos béremelkedésnek és a 70 ezer fővel magasabb foglalkoztatásnak köszönhetően tavaly a munkavállalók nagyságrendileg 1 100 milliárd forintnyi többletbért vehettek kézhez, amely egyben magasabb életszínvonalat is eredményezett.

Erre az évre vonatkozóan a nemzetgazdasági tárca 4,3 százalékos növekedési ütemet vár. A bér- és adómegállapodás, illetve a társasági adó 9 százalékra csökkenésének növekedésserkentő hatása idén jobban fog érvényesülni, emellett számolni lehet a lakáspiac további erősödésével is.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/48529/pics/lead_800x600.jpg
gazdasági növekedés,Hornung Ágnes,KSH,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?