Blogolj!

Rekordév az építőiparban

Az építőipar kimagasló évét a kormány lakáspiacot támogató intézkedései, így az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítették. A KSH adatai szerint korábban soha nem látott mértékben, 29,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés tavaly Magyarországon – mondta az adatokra reagálva Varga Mihály miniszter. 2010 átlagához képest 26,9 százalékkal nőtt az építőipar, amellyel Magyarország az első helyen szerepel a régiós országok között.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint tavaly decemberben 35 százalékkal bővült az ágazat, amely 3,9 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Az építőipar folyamatos bővüléséhez mindkét építményfőcsoport termelése hozzájárult, az épületek építése 28,9 százalékkal, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt éves alapon.

Az építőipar további növekedését vetíti előre, hogy a szerződések száma december végén 129,5 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A lakásépítési engedélyek, és az épített lakások száma is tovább emelkedett. Az előbbi 32,7 százalékkal, az utóbbi pedig 51,5 százalékkal bővült 2017 első három negyedévében. Az ágazatban zajló kedvező folyamatoknak köszönhetően az építőipar pozitívan, akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez 2017-ben.

A kedvező gazdasági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés egyik húzóágazata lehet a következő időszakban, amelyből a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/48416/pics/lead_800x600.jpg
építőipar,rekordév,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?