Blogolj!

Mézügyben is harcba szállunk az uniós fronton

Pintér M. Lajos

Kiemelt magyar érdek a hamisítás elleni kőkemény fellépés, például az, hogy a méz származási helyét szigorúbban tüntessék fel a csomagoláson.

A magyar kormány a méhészek pártján áll és a mézhamisítás ellen foglal állást abban a vitában, amelyet a mézjelentésről tartanak február 28-án az Európai Parlament plenáris ülésén. A méhész ágazat helyzetével foglalkozó jelentést Erdős Norbert európai parlamenti képviselő terjesztette elő, a dokumentumot már megtárgyalta és elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága.

A Fidesz EP-képviselője szerint komoly támogatásra számíthat az EP-ben a mézjelentés, amelyről a tervek szerint a vitát követően március 1-jén szavaznak plenáris ülés keretében. Hatására jogszabályalkotás is elkezdődhet, amely gátat szab az unión kívülről behozott, sokszor gyenge minőségű, hamisított méz behozatalának. Azt mondta: mivel ez kiemelt magyar érdek, szeretnék elérni például, hogy a méz származási helyét szigorúbban tüntessék fel, ne csak az szerepeljen a csomagoláson, hogy az EU-n belülről vagy éppen kívülről származik. A kevert mézek esetében pedig pontosan adjanak tájékoztatást az összetevőkről és azok származási helyéről.

Azt tervezik, betiltatják a „gyantaszűrés” eljárását is, amellyel most még eltüntethetőek a mézből a szennyező anyagok maradványai, az antibiotikumok és a mézhamisítás során használt cukorszirup nyomai.

A kiváló minőségű magyar méz a termelés GMO-mentességének köszönhetően egyre jobban felértékelődik a világban

– fűzte hozzá V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Elmondta: Magyarországon a méz minőségének fenntartását szolgálják a méhészek számára nyújtott növekvő támogatások, és ezt segítik elő a Méhészeti nemzeti program keretében elvégzett vizsgálatok, valamint a génmegőrzés is.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/48328/pics/lead_800x600.jpg
agrárium,Erdős Norbert,Európai Parlament,Európai Unió,méz,mézhamisítás,mezőgazdaság,méztermelés,V. Németh Zsolt,vidékfejlesztés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?