Blogolj!

Kimagasló eredményeket hozott tavaly a turizmus

Magyarországon 6,7 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben, 1,6 százalékponttal felülmúlva az európai vendégforgalom növekedésének ütemét, tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly decemberi és egész éves szálláshelyi adatokról frissen megjelent gyorstájékoztatója. A fővárosban ennél is nagyobb mértékben, 7,3 százalékkal nőtt a vendégforgalom, és ezzel Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszakaszámot. Az immár negyedik éve 6 százalék feletti ütemben bővülő vendégéjszakák száma országosan csaknem elérte a 30 milliót (29,5 millió éjszaka). A szállásdíjbevételek növekedése még ennél is kedvezőbb, 17 százalékot megközelítő növekedési ütemre kapcsolt.

Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye rámutat, a magyar vendégforgalmi adatok a környező országokhoz képest, illetve uniós és régiós összefüggésben is figyelemre méltók. Míg például az EU-ban 2017-ben 5,1 százalékkal, Ausztriában 2,3 százalékkal, Szlovákiában 5,9 százalékkal, Lengyelországban pedig 5,1 százalékkal, addig hazánkban 6,7 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma. A külföldi vendégéjszakák Magyarországon mért tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9 százalékos emelkedésében nagy szerepe volt a nagyszabású sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb-nek köszönhetően megnövekedett külpiaci érdeklődésnek. Áthúzódó hatásából az év hátralévő részében is jól tudtak profitálni a hazai szálláshelyek.

A hazai szálláshelyek 2017-ben az utóbbi öt év legmagasabb szobaár-bevétel növekedési ütemét (16,8 százalék) produkálták, és elérték a 278 milliárd forintot. Ehhez nagyban hozzájárult a külföldiektől származó szállásdíj-bevételek kiemelkedő, 18,6 százalékos bővülése. A szálláshelyek összes árbevétele (466 milliárd Ft) is 15,6 százalékkal emelkedett. A számok azt mutatják, hogy az emelkedő árakon is folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a hazai szálláshelyi szolgáltatásokért.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik fontos célkitűzése, hogy a turizmus versenyképességének további erősítésével a vendégéjszaka számok és a turisztikai költések megduplázódjanak. A minden tekintetben kimagasló 2017. év eredményeivel nagy lépést tett a magyar turizmus ebbe az irányba. Egyetlen év alatt közel kétmillió vendégéjszaka többletet értünk el, amelynek nagyobb részét az 1,1 millió plusz külföldi vendégéjszaka teszi ki – emelte ki a KSH frissen megjelent gyorstájékoztatója kapcsán dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Ahhoz, hogy a növekedés üteme tartósítható legyen és még több vendég érkezzen, minőségi fejlesztésekre van szükség.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/48302/pics/lead_800x600.jpg
Guller Zoltán,KSH,Magyar Turisztikai Ügynökség,vendégéjszakák
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?