Blogolj!

Magyarország nem mások pénzére pályázik az EU-ban

Günther Oettinger  és Lázár János

Magyarország és a régió nem segélyre és mások pénzére pályázik – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a V4+4 budapesti csúcstalálkozóját követően, ahol nyolc ország képviselői Günther Oettinger uniós biztossal tárgyaltak. Kiemelte, országaink együttműködést, befektetési lehetőséget ajánlanak. Ha a nyugat ebbe régióba fektet, azzal az egész kontinens versenyképességét erősíti.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy nincs áthidalhatatlan különbség Magyarország célja és az Európai Bizottság költségvetési elképzelései között. Európának továbbra is szüksége van a tagországok közötti fejlettségi különbségeket kiegyenlítő kohéziós politikára –írta az MTI.

Magyarország olyan uniós költségvetést szeretne 2020 után, amely biztosítja azt a fejlődést, hogy Magyarország maga is nettó befizetővé váljon az azt követő költségvetési időszakban.

Az uniós költségvetésben Nagy-Britannia kilépése miatt eggyel kevesebb nettó befizető ország lesz, a csökkenő bevétel mellett pedig több feladatot kell megoldani. Lázár János jelezte, hogy a megbeszélés résztvevői is úgy látták, hogy erős, versenyképes, biztonságos Európára van szükség, a közös célok és az új kihívások miatt ugyanakkor több pénzre is.  A nyolc ország képviselői ezért egyetértettek abban, hogy szükség lehet uniós befizetéseik növelésére, és nem zárkóztak el attól, hogy a bruttó nemzeti jövedelemmel (GNI) arányos befizetéseiket 1,1 százalékra növeljék.

Kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a kohéziós politikával a befizetők és a felhasználók egyaránt jól jártak, Közép-Európa pedig teljesítette a kötelezettségeit.

Lázár János kiemelten fontosnak nevezte a növekedési tartalékkal rendelkező országrészek fejlesztését, valamint Magyarország részesedését az agrárpolitikai kedvezményekben.

Günther Oettinger biztos megerősítette, hogy a pénteki tanácskozás résztvevői az uniós költségvetést érintő kérdések túlnyomó többségében már most egyetértenek. Hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia kilépése miatt a közös célokról nem szabad lemondani, az új feladatok - a kutatás, az innováció, a migráció, a határvédelem és biztonsági feladatok - miatt pedig fontos eredménynek nevezte a résztvevők hozzájárulását a befizetések emeléséről.

Hozzátette: az EU-nak meg kell mutatnia, hogy nehéz időkben is képes a cselekvésre és az összefogásra, a jó kormányzásra.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/48062/pics/lead_800x600.jpg
Günther Oettinger,Lázár János,V4+4 budapesti csúcstalálkozó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?