Blogolj!

Megmentheti a kormány a Szeviép-károsultakat

Fotó: Délmagyar.hu

„A kormány, a Hajdú-Bét-ügyhöz, vagy a MAL-ügyhöz hasonlóan, kész mérlegelni a SZEVIÉP-károsultak kártalanítását, ez több milliárd forintos összeget vehet igénybe” – fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 108. Kormányinfón. A Szegedet és Csongrád megyét évek óta lázban tartó ügy közel egy évtizede robbant ki.

A Szeviép Zrt. fölött már 2008-ban sötét felhők gyülekeztek, romlani kezdtek a gazdasági mutatói.  Az építőipari cég 2009 áprilisában vált fizetésképtelenné, majd a következő évben, a csődeljárás után augusztus 13-án elrendelték a Szeviép Zrt. felszámolását. Végül 2015 áprilisában emeltek vádat a vállalkozás három vezetője ellen „Különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett” vádjával. A Szeviép-perben az elsőrendű vádlott O. Józsefre, a másodrendű vádlott, B. Sándorra és a harmadrendű vádlottra, P. Lászlóra az ügyben eljáró ügyész letöltendő szabadságvesztést indítványozott, illetve további büntetéseket és intézkedéseket. Egyelőre azonban még első fokon sem hirdettek ítéletet.

Az M43-as építése és más beruházások során ki nem fizetett alvállalkozók már 2010 tavaszán követelték az elvégzett munkájuk után nekik járó összeget a Szeviéptől, azaz a fővállalkozótól. A károsultak egy részét segítő jogász, Szabó Bálint január 31-én úgy fogalmazott, „Magyarország egyik legjelentősebb közéleti, gazdasági bűncselekménye a Szeviép-ügy”. A Délmagyarország tudósítása szerint azt állította,  8,5 milliárd forintot loptak el kis- és középvállalkozóktól, és ezzel több mint 400 cég mintegy 20 ezer munkahelyét sodorta veszélybe. Az eltelt évek alatt az érintett társaságok háromnegyede csődbe ment, így a maradék vállalkozás kártalanításában számítanának a magyar állam segítségére. „Azt kérjük a minisztertől, a térség egyik országgyűlési képviselőjétől, hogy járjon el az ügyben, tekintettel arra, hogy az érintett vállalkozói kör jelentős része Csongrád megyei” – fogalmazott Szabó Bálint.

Ezzel kapcsolatban Lázár János azt a tájékoztatást adta a Kormányinfón, hogy a neki küldött levél tartalmát még az aznapi kormányülésen jelezte. Rámutatott, hogy hasonló tettet a jelenlegi jogszabályok már nem tesznek lehetővé, ugyanis „ma egy vállalkozó nem tudja lezárni a beruházást mindaddig, amíg az alvállalkozók kifizetésére nem került sor, a fővállalkozó nem kapja meg az államtól például a pénzt, amíg az alvállalkozókkal el nem számolt”. Elmondta, a kormány kész mérlegelni azt, hogy a SZEVIÉP-károsultaknak hogyan tud segíteni, várják az ezzel kapcsolatos a beadványt. Hozzátette azonban, hogy azt gondolják, valakinek a felelősséget viselni kell.

„A kormány fontosnak tartja, hogy a szegedi városvezetés elszámoltatására ebben az ügyben a kártalanítással együtt sor kerüljön. Tehát kártalaníthatjuk az adófizetők pénzéből a SZEVIÉP-károsultakat, de közben ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy felelősök legyenek, tehát az elszámoltatásnak és a kártalanításnak egyszerre kell zajlania” – fogalmazott a miniszter.

A bejelentésre azonnal közleménnyel reagált a szegedi önkormányzat az első Fidesz-kormányra és Hódmezővásárhelyre mutogatva, valamint egy kis személyeskedést is belevíve a másik megyei jogú városban tartandó időközi polgármester-választásra utalva. Azt állították ezeken felül, hogy a „Szeviép Zrt. a Botka László vezette szegedi önkormányzattól egyetlen megbízást kapott, azt is konzorciumban nyerte el az 1-es villamos vonalának rekonstrukciójára.” Erre reagálva a megjegyzi az MTI, hogy a „Botka László vezette szegedi önkormányzat egyébként valóban nem kötött közvetlenül szerződést a Szeviép Zrt.-vel. Van azonban olyan, a város tulajdonában álló cég, amely közvetlenül is kötött szerződést a céggel, ilyen beruházás volt például a Ligetfürdő felújítása.”

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/48009/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?