Blogolj!

Csak nem a magyar állam a Telenor kérője?

Lehet, hogy a Telenor lesz a nemzeti tulajdonú mobilszolgáltató? Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter január elején jelezte, azért volna fontos a nemzeti tulajdonba lévő mobilszolgáltató, mert a széles sávú internet közösségi alapszolgáltatás, amihez egyelőre nincs infrastruktúrája az államnak. Pénteken pedig kiderült, hogy a Telenorhoz érdeklődés érkezett közép-kelet európai érdekeltségeinek megvásárlása iránt. Ezt a cég maga közölte közleményében a nyilvánossággal.

Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatója, a norvég Telenor Csoport 100 százalékos tulajdonában álló cég 1994-ben lépett a magyar piacra.

A portfolió a magyar, a bolgár, a montenegrói és a szerb mobilszolgáltatásokat foglalja magában.

A Telenor megkezdte a beérkezett dokumentum értékelését. A vállalat arra számít, hogy az értékelés 2018 első negyedében befejeződik. Az értékelési folyamat nem befolyásolja a Telenor működését.

A Telenor közleménye szerint az érdeklődés felkérés nélkül érkezett be.

A cég közép-kelet-európai vállalatai erős piaci pozícióval bírnak, pénzügyi helyzetük szilárd, és 2017-ben mintegy 9 százalékkal járultak hozzá a Telenor-csoport bevételéhez.

A fentiekkel kapcsolatban sem további közleményt, sem kommentárt nem tesznek közzé, míg az értékelési folyamat be nem fejeződik.

A Telenor Magyarország Zrt. az MTI érdeklődésére közölte, a magyar államtól frekvenciahasználati jogosultságokat kapott és ehhez olyan kötelezettségeket vállalt, amelyek értelmében biztosítania kell ügyfelei ellátását meghatározott minőségi és műszaki paraméterek betartásával. Hozzátették, a kötelezettség független attól, hogy ki a társaság tulajdonosa, így a szolgáltatás minőségét és műszaki paramétereit, valamint szerződéses kereteit nem befolyásolná egy esetleges tulajdonosváltás.

A Telenor-csoport részeként 1994-ben Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország csaknem 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetője van, 1000 munkavállalót foglalkoztat.

A cég árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2016-ban meghaladta az 153 milliárd forintot, 2015-ben pedig megközelítette a 158 milliárd forintot. Az adózott eredménye 2016-ban 22,35 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbi 22,61 milliárd forintról. A vállalat 2016-ban és 2017-ben több mint 13 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre.

Az anyavállalat, a norvégiai központú Telenor a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, csaknem 30 ezer alkalmazottat foglalkoztat, árbevétele 2016-ban 125 milliárd norvég korona volt.

A Telenor-csoport Skandináviában, Kelet- és Közép Európában, valamint Ázsia 12 piacán összesen 176 millió mobil előfizetővel rendelkezik.

Egyáltalán nem biztos persze, hogy a magyar fél volna a potenciális vásárló, a vételi szándék bejelentése és egy nemzeti tulajdonú mobilszolgáltató megindításának terve mindenesetre egy hónapon belül került nyilvánosságra.

Ahhoz persze, hogy a kormány terve megvalósuljon, szükség van arra, hogy a Fidesz megnyerje a választásokat.

Az mindenesetre tény, hogy a magyarok jobban járnának egy hazai tulajdonú mobilszolgáltatóval. A tapasztalatok szerint ugyanis minél hátrányosabb helyzetben van egy település, annál rosszabb a távközlési szolgáltatás minősége. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány a lehető legtöbb közigazgatási szolgáltatást szeretné elektronikusan intézhetővé tenni, összesen 170 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

A miniszter is jelezte, a privatizáció miatt voltak óriásiak a gáz- és villanyszámlák, a rezsicsökkentést pedig azért lehetett végrehajtani, mert ezek a cégek részben állami tulajdonba kerültek. Fontos eredménynek nevezte, hogy sikerült állami kézbe venni az 1994 és 1998 között privatizált közműszolgáltatásokat.

Bár a Telenor nem volt soha magyar tulajdonban, nemzeti tulajdonba vétele hathatósan segíthetné a magyar érdekek érvényesítését.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47774/pics/lead_800x600.jpg
Lázár János,Magyar Állam,Telenor,Vételi szándék
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?