Blogolj!

Csepreghy: Nyugaton sem bízták a „láthatatlan kézre”

Pintér M. Lajos

A gazdasági növekedés feltételeinek megteremtésére, a munkanélküliség csökkentésére és a költségvetés egyensúlyára fókuszált 2010 óta a kormány – vázolta a parlamenti államtitkár.

A kormány gazdasági és fejlesztési politikájának lényege a növekedés feltételeinek megteremtése, a munkanélküliség leszorítása és a költségvetés rendbehozatala 2010 óta – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a HG Média-csoport Fókuszban rendezvénysorozatának Gazdasági évnyitó című konferenciáján Budapesten.

A parlamenti államtitkár szerint további hangsúlyos elem volt az elmúlt csaknem nyolc évben az állami szerepvállalás erősítése, a bürokrácia csökkentése és az állam működésének kiszámíthatóvá tétele. Erős állami szerepvállalás nélkül mára nem sikerült volna elérni azokat az eredményeket a makrogazdasági mutatókban, amelyeket a hitelminősítők is elismertek – jegyezte meg.

Csepreghy Nándor rámutatott: a növekedés újraindítását a fejlett nyugati országok sem bízták a véletlenre, az úgynevezett „láthatatlan kézre”. A magyarországi helyzetre utalva úgy fogalmazott: „más kérdés”, hogy nyugodtabb időszakokban pontosan mekkora is az állami szerepvállalás megfelelőnek mondható mértéke.

Ami a bürokráciacsökkentést illeti, eddig sikerült a háttérintézmények megszüntetésével és a három – minisztériumi, kormányhivatali és kormányablaki – intézményi szint kialakításával letisztítani a rendszert. Az átalakításoknak köszönhetően az ügyintézés lerövidült, az esetek 80 százalékában sikerül nyolc napon belül döntést hozni – emelte ki a parlamenti államtitkár, hozzátéve: a bürokráciacsökkentés olyan ügy, amelyet legfeljebb abbahagyni, befejezni nem lehet.

Csepreghy Nándor nagy eredménynek nevezte, hogy miközben 2010-ben még a beruházások 98 százaléka függött az uniós forrásoktól, mára ez az arány 50 százalékra esett, úgy, hogy közben évről évre több beruházás valósult meg Magyarországon. Hangsúlyozta: Magyarországon lenne gazdasági növekedés uniós források nélkül is, persze a mértéke kérdéses. Az lenne a cél, hogy a magyar gazdaság külső transzferektől függetlenül 3 százalékkal legyen képes növekedni.

A paksi beruházás kapcsán elmondta, hogy a gazdasági szuverenitás megteremtésének nélkülözhetetlen eleme a projekt, segít az energiaellátás diverzifikálásában. Szerinte a beruházást nem befolyásolja az, hogy az osztrák kormány az Európai Bírósághoz fordult a beruházás miatt. Mint mondta, az árszabályozás lehetőségéhez az államnak az energiapiacon ragaszkodni kell. Paks pedig az olcsó áram és az ellátásbiztonság garanciája.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47646/pics/lead_800x600.png
Csepreghy Nándor,energia,Európai Unió,gazdaság,gazdasági növekedés,költségvetés,munkahelyteremtés,Munkanélküliség,Paks II
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?