Blogolj!

Világgazdasági Fórum: közös jövő egy széttöredezett világban

Az antiglobalista gondolatok is erőteljesen képviseltetik magukat a kedden kezdődő Világgazdasági Fórumon Davosban. A közös jövő építése egy széttöredezett világban – így hangzik a tanácskozás mottója. Beszédet fog mondani Donald Trump amerikai elnök is, aki korábban antiglobalista gondolataival szerezte meg a szavazók millióinak voksát, ezért tavaly, mintegy tüntetőleg, nem vett részt a találkozón.

Mint az mno.hu beszámolt róla, a mostani csúcs jelentősége nem csak abban áll, hogy a világ vezetői itt megtárgyalhatják a legújabb gazdasági trendeket, hanem informális találkozókra is lehetőség nyílik. Így Donald Trump a színfalak mögött találkozni tud majd a brit kormányfővel, Theresa Mayjel is, ami korábban azért hiúsult meg, mert túl nagy volt a tiltakozás Trump tervezett londoni látogatása miatt. A lapnak nyilatkozó Pogátsa Zoltán közgazdász aláhúzta, korábban ugyan mindenki azzal számolt, hogy ha Trumpot megválasztják vagy bekövetkezik a brexit, akkor drámák sorozata indul el, most mégis azt tapasztalhatjuk, hogy az amerikai tőzsdeindexek a csúcson vannak, és a foglalkoztatottság is magas.

A másik fontos téma Kína lesz. Trump még a múlt évben bejelentette, hogy kihátrál a szabadkereskedelmi szerződésekből, Hszi Csin-ping kínai elnök akkor közölte: innentől Kína lesz a szabadkereskedelem vezető országa. Most ott lesznek Davosban mindketten, így nagyon sokan várják, mi sül ki a beszélgetésükből. Emellett a robotizáció témája is elő fog kerülni a találkozón, ugyanis ez a tendencia rengeteg ember munkahelyét veszélyezteti.

Ott lesz Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász is, akinek A globalizáció és visszásságai című könyve ma már az antiglobalista szervezetek Bibliájának számít. A Columbia Egyetem professzora a legújabb írásaiban arra figyelmeztet, hogy a világgazdasági egyenlőtlenségeket ki kell küszöbölni ahhoz, hogy a globalizáció többek számára legyen pozitív folyamat. Míg a fejlettebb országokban a középosztály gazdasági helyzete stagnál, az alacsony jövedelmű rétegek pedig még mélyebbre csúsztak, addig a kínai középosztály egyértelmű nyertese a globalizációnak.

A Világgazdasági Fórum egy nonprofit, nem kormányzati nemzetközi szervezet, amelynek célja, hogy a világ állapotát a befolyásos vezetők globális, regionális és iparági vitáin keresztül javítsa. A fórum egyes régiókat, illetve az egész világot felölelő tanulmányai sok gazdaságpolitikai vitában és elemzésben szolgálnak viszonyítási pontként. Az alapítványi formában működő szervezetet 1971-ben alapították Genfben, felügyeletét a svájci szövetségi kormány látja el. A Világgazdasági Fórum szervezete nem kötődik nemzeti vagy politikai érdekcsoportokhoz. A Világgazdasági Fórum leghíresebb rendezvénye az évente Davosban megtartott gazdasági világcsúcstalálkozó, ahol a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek és tudósok vitatkoznak fontos globális kihívásokról. A fórum leghíresebb kiadványa a Globális versenyképességi jelentés, amely az egyes nemzetgazdaságok versenyképességét értékeli a világpiacon. Magyarország a 2015–2016-os jelentésben a világ 63. legversenyképesebb országa.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47617/pics/lead_800x600.jpg
Davos,Donald Trump,Kína,Világgazdasági Fórum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?