Blogolj!

Áfajavaslat: az EU is segítheti a bürokratikus terhek csökkentését

Továbbra is kiállunk a bizonyítottan eredményes gazdaságfehérítő hazai újításunk, az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) mellett. Az áfacsalások visszaszorításában az ekáer szerepe megkérdőjelezhetetlen –jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az EU pénzügyminiszterei, az Ecofin keddi ülésén.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a tanácskozáson a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) mélyítéséről ismertették a tagállami álláspontokat a résztvevők, ahol szó esett az Európai Bizottság áfajavaslatáról is.

Az ülésen ismertetett javaslat két fő területen hozhat lényegi változást. A nagyobb mozgástér a kedvezményes adómértékek esetében hazánk szempontjából kedvező, hiszen így például az internet-hozzáférési szolgáltatásra is alkalmazhatják a tagállamok automatikusan a kedvezményes adómértéket. A másik lényeges elem, hogy csökkentenék a kis- és középvállalkozásokra háruló bürokratikus terheket. Ezen javaslatcsomag egyik pontja szerint 2 millió eurós bevételig egyszerűbben teljesíthetik adókötelezettségüket a vállalkozások. A magyar kormány már korábban kezdeményezte, hogy emelkedjen az alanyi áfa mentesség értékhatára, így több kisvállalkozó élhetne ezzel a kedvező lehetőséggel. A mostani uniós javaslat segítheti hazánk kérelmének gyorsabb és kedvező elbírálását – tette hozzá a tárcavezető.

Az Ecofin ülésén az Európai Bizottság bemutatta az áfaszabályok egyszerűsítéséről szóló, 2018. január 18-án közzétett javaslatát. Varga Mihály elmondta: egyetértünk azzal, hogy egyszerűsíteni kell az áfaszabályokat és vissza kell szorítani az adócsalások mértékét. Több tagállam is másolja például az e téren nagyon eredményes, ekáer néven ismertté vált magyar modellt.

A nemzetgazdasági miniszter aláhúzta: minden döntést csak úgy szabad meghozni, ha az összes EU-tagállam részére biztosított az egyenlő elbánás, a tagállamok közötti különbségtételt nem tudjuk elfogadni.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47616/pics/lead_800x600.jpg
áfajavaslat,Ecofin,EU,Európai Bizottság,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?