Blogolj!

Idén tovább nőhetnek a töretlenül emelkedő reálbérek

Gyarapodnak Magyarország polgárai, egyre jobban megéri itthon dolgozni. Tavaly átlagosan több, mint egyhavi bérrel többet vittek haza a munkából élő emberek, ez 10 százalék feletti reálbér-emelkedést jelent.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány célja, hogy a családok minél több pénzből gazdálkodhassanak, anyagi helyzetük javuljon, megtakarításaik pedig folyamatosan növekedjenek. Ez tovább élénkítheti a hazai fogyasztást is, ami a magyar gazdaság növekedésére is kedvező hatással lehet.

A nemzetgazdasági tárca közleménye rámutatott: a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően 12,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt 2017. első tizenegy hónapjában, amelyre az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa. Ez a munkáltatói adóterhek érdemi csökkentése mellett a minimálbér és a garantált bérminimum nagymértékű emelését is magában foglalta.

Kedvező tendencia, hogy 59 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek. A bruttó átlagbérek 294 ezer forintra emelkedtek, mintegy 46 százalékkal magasabbak, mint 2010-ben.

Varga Mihály közölte, a nettó bérek esetében még nagyobb növekedés valósult meg, az adócsökkentéseknek és a folyamatosan növekvő családi adókedvezménynek köszönhetően. A nettó bérek hét év alatt a kedvezményeket nem számítva is 48 százalékkal, a kedvezményeket figyelembe véve – a gyermekek számától függően – ennél is nagyobb mértékben emelkedtek.

Varga Mihály rámutatott: a 2018. január elsejétől 8 százalékkal emelkedő minimálbér és a 12 százalékkal növekvő garantált bérminimum, a munkáltatói adók érdemi csökkentésével párosulva elősegítik a magyar bérek régiós felzárkózását.

Az idei átlagos bérnövekedési kilátások is nagyon kedvezőek, a kormány 9 százalék körüli kereset-emelkedéssel számol.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47461/pics/lead_800x600.jpg
gazdasági növekedés,Nemzetgazdasági Minisztérium,reálbérek,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?