Blogolj!

Tovább bővül az európai GMO-mentes szójatermesztés

Pintér M. Lajos

Magyar–német–osztrák összefogással indult a géntechnológiai módosításoktól mentes szója forradalma, ma újabb négy ország csatlakozott.

Tovább bővült a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes szója termesztése mellett kiálló európai országok köre, pénteken négy újabb ország mezőgazdasági minisztere írta alá az Európai Szója Nyilatkozatot. A kezdeményezést Magyarország, Németország és Ausztria összefogása indította útnak: tavaly nyáron 14 ország tett hitet mellette. Koszovó, Macedónia, Moldova és Montenegró csatlakozásával pedig már 23 állam, azaz európai országok többsége elkötelezte magát a GMO-mentes szója termesztése mellett – nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Berlinben a Nemzetközi Zöld Héten.

A kezdeményezés célja az import (leginkább dél-amerikai) GMO-szója kiváltása Európában saját, GMO-mentes szója termesztésével, ami az európai uniós agrárpolitikai támogatások lehívásában is jelentőséggel bír, mert az EU jelentős forrásokat összpontosít erre a célra. Fontos továbbá, hogy a GMO-mentesség nemzeti érdek azért is, mert az ilyen termékeket jelentős felárral lehet eladni. Így például a GMO-mentes szója 30 százalékkal magasabb áron értékesíthető a világpiacon, mint a GMO-szója.

A leginkább magyar indíttatású Európai Szója Nyilatkozat támogatói körének bővülése egyrészt komoly agrárdiplomáciai siker hazánk számára, másrészt hatalmas lépés a GMO-mentes, fenntartható európai mezőgazdasági termesztés megteremtése felé.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47437/pics/lead_800x600.jpg
agrárium,Fazekas Sándor,GMO,mezőgazdaság,szója
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?