Blogolj!

Ki fog ebédet adni 30 ezer brit gyereknek?

Összeomlott egy naponta 30 ezer gyereket étkeztető brit cégóriás. Belföldön és külföldön összesen 43 ezer embert érint annak a hatalmas brit cégnek az összeomlása, amelyet maga alá temetett 1,5 milliárd fontot (521 milliárd forintot) kitevő adóssága.

A Carillon, mert róla van szó, még Nagy-Britanniában sem túlzottan közismert, jóllehet ez a cég üzemeltet menzát 218 brit iskolában, és így 30 ezer gyereket etet naponta. Továbbá takarít, főz és karbantartási munkákat végez a brit börtönök felében, kezeli továbbá 50 ezer brit katona szolgálati lakását kezeli.

Mint az Index beszámolt róla, a Carillion hivatalosan egy építőipari magáncég, a második legnagyobb ilyen Nagy-Britanniában, amelynek rengeteg állami megbízása van. Így kórházakat, utakat, vasutakat épít és tart karban – köztük például a HS2 gyorsvasút projekt egyik kivitelezője. takarít, főz és karbantartási munkákat végez a brit börtönök felében;

A cégnek nagyjából 450 állami vagy önkormányzati szerződése van a szigeten, 20 ezer embert foglalkoztat Nagy-Britanniában, és még 23 ezret külföldön: első sorban Kanadában, a Közel-Keleten és a Karibi-térségben. Emellett számos másik cég is függ a Carilliontól, a Guardian szerint nagyjából 30 ezer beszállítónak és alvállalkozónak tartozik a cég.

A baj nagyságát jelzi, a brit kormány válságtanácsot tartott, hogy megvizsgálják, hogyan lehet elkerülni, hogy a Carillion után a brit közszolgáltatások is összeomoljanak, és hogy mit kezdjenek azokkal a dolgozókkal, akik elveszítették munkájukat és a nyugdíjasokkal, akiknek a megtakarításai a cég nyugdíjalapjával együtt veszélybe kerültek.

Biztos, hogy a Carillion-ügy nagy politikai vitákhoz is vezet majd. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője például a Facebookon megjelent videóüzenetben azt mondta, hogy a cég összeomlása jelzi, mennyire fenntarthatatlan az a rendszer, hogy minél több közszolgáltatást privatizál az állam.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47338/pics/lead_800x600.jpg
Carillon,Ki fog ebédet adni 30 ezer brit gyereknek?,Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?