Blogolj!

A meggy már megérett, jöhet a gabona!

Tudják mit szeret a legjobban Molnár Gáborné Pacsa Ildikó? Az összes variációs lehetőséget most nem vennénk végig, de az biztos, hogy a családi gazdaság feladatai közül a meggybetakarítást. Szerinte ugyanis az a legszebb, még akkor is ha ilyenkor – júniusban - hajnali négytől késő estig az egész család – kiegészülve szezononként 30 idénymunkással - kint van a gyümölcsösben. Mondjuk férjét nem nehéz rávenni erre, hiszen Molnár úrral 35 éve élnek házasságban és már a kezdetektől a mezőgazdaságban dolgoztak. Ami szintén nem annyira meglepő, hiszen azonos érdeklődéssel és végzettséggel vágtak bele a közös munkába.

Korszerű gépekkel dolgoznak

A családi gazdaság 247 hektár szántón és 33 hektár gyümölcsösben működik. Kezdettől szarvasmarha tartással foglalkoztak. A 2000-es évek elején elsők között alapították meg a családi vállalkozásukat. Fejlődését és fejlesztését európai uniós pályázatok segítették.

 A vállalkozásnak Ildikó a motorja, de a munkában férje és fia is aktívan közreműködik. Mint mondja, „mi a családban mindent megbeszélünk, közösen döntünk. Én javarészt a gazdaság adminisztrációs részét végzem. Nyáron pedig a gyümölcsösben segédkezem.”

Rendszeresen pályáznak, próbálják a lehetőségeket kihasználni. Az első pályázati forrásból traktort vásároltak, majd kertészeti erőgépeket és munkagépeket (permetezőgépet, gyümölcsbetakarítót, talajművelő gépeket). De az élet nem áll meg, a folyamatos fejlődés a garancia a sikerre. Így aztán most gabonatárolóra adtak be pályázatot, amelynek határozatát még várják, de a kivitelezéshez mielőbb hozzáfognak, hiszen ez egy nagy lépés lesz a gazdaság életében. Hogy miért? Nos, azért, mert a gabonatároló megépítésével elkerülik azt a kényszerhelyzetet, hogy betakarításkor rögtön eladják a terményeket. A tárolás hasznos, mert a piac a későbbiekben magasabb árat ajánl.

Így aztán az is lehet, hogy Molnárné számára évek múlva már nem is a meggy lesz az első...

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/46942/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?